Estimar no fa mal


El dia 25 de novembre commemorem el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. La violència contra les dones és l'expressió més greu i devastadora de la cultura patriarcal. És la manifestació més extrema de la discriminació i de la situació de desigualtat. I aquesta data ens ajuda a visibilitzar que encara hi ha moltes dones, de totes les cultures i de totes les edats, que pateixen, cada dia violència masclista, violència pel sol fet de ser dones.
 
En els darrers anys, s'ha produït, però, un gran avenç, tant a nivell nacional com internacional, en el reconeixement dels drets de les dones, així com en la denúncia i visibilització de la discriminació i subordinació en que es troben.  Però d'aquest reconeixement, sovint ha quedat fora la mirada sobre la situació de les nenes i les adolescents. Recentment, estudis i recerques sobre violència envers les dones menors d'edat han comportat que a nivell social i mediàtic s'entengui que la violència envers les dones és un fenomen que afecta no només a les dones adultes, sinó que també la que pateixen adolescents menors d'edat.
 
Sobre aquesta realitat hem aprofundit en unes jornades tècniques que hem organitzat des de l'Institut Català de les Dones i la Direcció General de Joventut, “Violència masclista i drets de les adolescents”, on han participat prop de 300 professionals que intervenen directament en l'abordatge d'aquesta problemàtica.  En el marc d'aquesta formació, des de l'Institut Català de les Dones hem presentat les noves eines de prevenció i sensibilització del Programa “Estimar no fa mal. Viu l'amor lliure de violència” adreçat a adolescents i joves. Es tracta de materials amb missatges que ajudaran a identificar situacions de relacions abusives i ciberassetjament en les relacions de parella,  així com suports pedagògics pràctics per a professionals que treballen amb nois i noies perquè facin actuacions de prevenció de la violència masclista. La violència masclista és un fenomen que es produeix amb contundència en les primeres relacions de parella. Aquesta és una etapa de desenvolupament on totes les experiències es viuen amb més intensitat i els rols i els estereotips de gènere s'adopten de forma radical. Això fa que en aquestes edats costi d'identificar el sexisme, doncs hi ha un miratge irreal de que vivim en una societat igualitària, quan encara hi ha massa tolerància i justificació de les conductes abusives i violentes d'alguns nois, interiorització de la idealització de l'amor i la parella, així com submissió per part de les noies.
 
Hem de seguir insistint en l'educació, la formació, la sensibilització i la prevenció per aconseguir que la violència masclista sigui impensable a la nostra societat. Cal un canvi profund dels valors que remogui les desigualtats i discriminacions encara vigents. Cadascú, des del seu àmbit d'influència, pot rebutjar qualsevol mostra de violència masclista i abús contra les dones. Només així es podrà fer un gran front unitari i avançar en l'eradicació de les causes profundes i estructurals d'aquesta xacra.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article