L'efecte creaming en la millora de l'ocupació


Hem començat l'any amb la publicació de les dades sobre el comportament del mercat de treball durant l'any 2013. La primera sorpresa ha estat que abans de tenir la possibilitat de fer la nostra pròpia anàlisi ja se'ns filtren les conclusions positives que n'hauríem de treure. La segona és que se'ns ofereix una lectura intencionalment parcial per afirmar la reducció de l'atur. 
 
El que s'ha reduït és l'atur registrat i no l'atur. La diferència entre ambdós és d'aquelles persones que mantenen actualitzada la seva inscripció com a desocupats en les Oficines de Treball i aquells que no. Es a dir, respecte l'any 2012, a Catalunya hi ha 22.084 persones menys inscrites com a demandants d'ocupació. Però el problema rau en que en aquest mateix període també s'ha reduït en 16.188 el nombre d'afiliats a la Seguretat Social. En realitat encara no sabem quanta gent està en situació d'atur. Per exemple caldria tenir en compte les noves incorporacions dels joves al mercat de treball o altres variables que només sabrem amb l'Enquesta de la Població Activa. Però ens interessa no passar per alt l'aparent contradicció entre reducció de persones inscrites a l'atur per una banda i de nombre de persones cotitzants per l'altra. Potser l'efecte creaming ens pot aportar alguna pista al respecte.
 
Per a Andy Robinson l'efecte creaming fa referència a extreure la nata de la llet i deixar la resta. Aplicat a la lògica de de les poblacions en situació d'atur podríem enllaçar-ho amb l'higienisme, disciplina nascuda en el passatge del feudalisme al capitalisme que es fonamenta en la convicció de que és possible prevenir els comportaments de les persones. Per a Michel Foucault la biopolítica és una de les transformacions modernes del poder que es fixa en les poblacions. El neoliberalisme ha sabut actualitzar-ho amb nous arguments i estratègies de classificació de perfils poblacionals aplicats als problemàtiques socials actuals. 
 
El creaming, separar la nata de la llet, el podem entendre com aquelles actuacions que seleccionen les persones menys problemàtiques d'un determinat grup amb l'objectiu de garantir uns millors resultats. Segons diferents estimacions, gairebé la meitat dels aturats actuals porten mes d'un o dos anys sense treballar i amb poques probabilitats d'aconseguir feina. Les persones desocupades lluiten contra si mateixes per no caure en el desànim. Es fàcil entendre que per a moltes d'elles no té gaire utilitat mantenir-se inscrites en les Oficines de Treball ja que no perceben cap prestació ni confien en obtenir-hi cap lloc de treball. Podem dir, que un dels resultats de les polítiques contra l'atur és la selecció de per a qui val la pena seguir inscrit i per a qui no. 
 
És possible que al que assistint no sigui als primers resultats positius de la recuperació econòmica, sinó als primers resultats del creaming aplicat al comportament del mercat de treball: una millora de l'ocupació per la desvinculació del registre de l'atur de les persones de més difícil ocupació. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès i Canaleta ( CARDEDEU ) VALLES ORIENTAL
4.
Tambe cal dir que molts Aturats ja no ban a sellar al INEM per qué no cobren res i ja fa tan que están al atur que perden laesperança de trovar feina Aquestes moltes persones el govern Espanyol ho Català les faran pasar per nous treballadors cuan es mentira están al Atur son ATURATS INVICIBLES hi son pero ningu els veu . JA FEINA Es trova feina SI feina temporal de 6 mesus i amb un sou baix he aixo no es ni futur ni feina ni tranquilitat he LA Vergonya per els nostres politics siguin catalans ho Espanyols , esque els nostres joves els nostres fills i filles han de Marxar a altres paisus per trovar feina aquí no la troben he
  • 0
  • 0
Josep M Armengou Barcelona
3.
#2 Estem d'acord, en això, Sr Orteu, però ja fa temps que ho sabem. Ara ens cal imperiosament que els experts ens convoqueu a ser actius en un procés radicalment contrari al que ens esclafa. Es pot ajudar a denunciar als tribunals internacionals els gestors de la manipulació, o.....? Gràcies.
  • 0
  • 0
Xavier Orteu
2.
Sr. Armengou, li agraeixo els seus comentaris. Crec que el primer que cal fer davant la greu situació en que ens trobem és no deixar-nos enganyar sobre la suposada millora dels índex d'atur de la que parla darerament el govern de Rajoy. No es pot fer passar per millora de l'ocupació el que en realitat és el resultat d'un abandó de la inscripció en els registres d'atur de les persones amb major dificultat, justament per una falta d'expectatives en relació al suport que poden rebre. Ens trobem en una greu situació social generada per unes polítiques neoliberals que només pensen en termes de beneficis econòmics. Si no denunciem aquests intents de manipulació dificilment podrem canviar la lògica d'aquestes polítiques.

Salutacions cordials
  • 0
  • 0
Josep M Armengou Barcelona
1.

Bé, Orteu, de moment m'he quedat bastant com estava, amb la meva decepció per un tema que és essencial per a la nostra salut col.lectiva i per a la nostra democràcia. Ens podeu il.lustrar més, de manera que tots poguem posar l'esquena en la solució d'una xacra tan tremenda ? Gràcies.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article