#JoFaigVaga: la feina pendent a la feina


L’accés al mercat de treball remunerat és el millor instrument per a la independència i la dignitat de les dones: viure dels propis recursos, sense dependre de pare, germà, marit, fills, institucions... En aquest sentit en els darrers decennis s’ha fet un gran pas endavant i és important ser-ne conscients. Sobretot perquè no es va fer sense lluites i esforços, els de les dones pioneres a les fàbriques, als tallers, als laboratoris i a les universitats... encara avui són moltes les dones que lluiten al món per tenir el seu espai en el món laboral.

I amb tot, queda encara molta feina per fer. Les dades de la Direcció General d’Igualtat ens revelen que les dones cobrem una mitjana d’un 23,9% menys que els homes per fer la mateixa feina. Que el 75% de les persones que treballen a temps parcial són dones, i ho fan obligades per la necessitat de tenir cura dels fills, de pares o persones dependents. És a dir, en el treball remunerat cobrem una quarta part menys; en el treball de cura ho fem de manera gratuïta i amb una baixa coresponsabilitat per part dels homes.  

I no només això. Tot i ser un 60% de les persones que surten llicenciades de les facultats i amb millors qualificacions, en cap sector superem el 20% en els consells de direcció. I en canvi, superem i de molt el 50% dels llocs de treball amb més baixa qualificació i salari. Per no parlar de l’economia submergida. Això representa, al final de la vida laboral, pensions inferiors en un 40% a les dels homes, i molt sovint precarietat i pobresa, fins i tot en dones ocupades.

Per lluitar contra la bretxa salarial, el terra enganxós i el sostre de vidre, contra la precarietat i la pobresa, contra les pensions miserables i l’assetjament sexual a la feina, per continuar avançant en el camí cap a la plena igualtat i dignitat de les dones, aquest dijous 8 de març ens mobilitzem amb la vaga feminista. I el 9, i el 10, i cada dia, seguim treballant des d’entitats, empreses, sindicats i institucions per la causa feminista. Que no és altra que la causa de la igualtat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article