Noves tecnologies i discapacitat, riscos i oportunitats


Les noves tecnologies estan transformant les nostres vides en tots els sentits, des de la forma de relacionar-nos fins la forma de treballar o consumir. Les denominades TIC estan tan integrades en la nostra societat que gairebé ja no recordem com funcionàvem abans de l’era d’Internet, i és que en pocs anys ens hem acostumat a parlar amb total naturalitat d’apps, d’Internet of Things o de robòtica.

 

És innegable que la tecnologia ha obert un enorme ventall de possibilitats a molts nivells i un dels col·lectius que més profit en pot treure és el que formen les persones amb discapacitat. Ulleres que permeten veure a invidents, sofisticats softwares que llegeixen el moviment dels ulls de tetraplègics per crear música, aplicacions per facilitar la comunicació a persones amb paràlisi cerebral severa... cada vegada més dispositius s’adrecen a millorar la qualitat de les persones amb capacitats diferents dotant-los d’habilitats que sense la tecnologia no podrien tenir, però no cal oblidar que, com la majoria de transformacions, la tecnològica comporta també una sèrie de riscos.

 

Així, per exemple, la robotització està cridada a liderar la quarta revolució industrial, que permetrà un sector més eficient i productiu, però també pot posar en perill milers de llocs de treball. Quan es produeix una crisi d’aquestes característiques, els col·lectius més vulnerables són els primers afectats, per això la clau està en apostar per una tecnologia que ens ajudi a potenciar les habilitats de les persones amb discapacitat i, especialment, les competències més adequades per fer front a aquest nou panorama.

En aquest sentit, moltes tasques i activitats que anys enrere eren impensables per a algunes persones amb diversitat funcional ara ja són possibles gràcies a la tecnologia i el millor de tot és que encara hi ha molt per fer. Aquest és el camí a seguir i un dels objectius de la conferència internacional “Tecnologia i digitalització a l'atenció social. L'impacte en l'educació, l'ocupació i la vida independent”, que tindrà lloc els propers dies 4 i 5 d’octubre a Barcelona. Organitzat per l‘European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD), entitat europea que aglutina proveïdors del sector social vinculats al món de la discapacitat, juntament amb altres organitzacions espanyoles i catalanes, el congrés analitzarà l’impacte present i futur de la innovació tecnològica en totes les etapes vitals de les persones amb diversitat funcional.

Es tracta d’un debat imprescindible en el sector de la discapacitat que permetrà avançar cap a una tecnologia i una societat inclusiva, un punt d’inflexió en la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional que ajudarà durant els pròxims anys a transformar tots els aspectes rellevants de la seva vida: des del seu accés normalitzat al mercat laboral i l’educació, passant per la vida independent i l’assistència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article