Radicalitat democràtica


Ara fa un any el nostre país vivia uns esdeveniments històrics que aquests dies recordem amb barreja de sentiments. Aquell 1 d’octubre i els dies posteriors, tant el Tercer Sector Social, com el conjunt de l’Economia Social, no van restar aliens a uns fets que impactaven directament en la nostra societat.

Les entitats representatives vam reclamar, de manera individual i conjunta, a través de diferents comunicats i articles, respecte per a les institucions catalanes i per als seus responsables polítics, així com pels drets col·lectius de la ciutadania com a base de la democràcia.

Aquells dies i els que van venir, amb l’aplicació del 155 i el bloqueig del Govern i del Parlament, van posar en qüestió els fonaments democràtics que tant havien costat construir. Un any després continuem reclamant el mateix. Cal que els valors democràtics s’imposin per damunt d’estratègies autoritàries. L’Economia Social i el cooperativisme fonamenten el seu model de gestió empresarial en la participació i en la governança democràtica. Una persona, un vot. Empreses i entitats que aposten per treballar, viure i relacionar-se en un marc de valors com la transparència, la propietat compartida, el respecte pel bé comú i la voluntat de transformació social. Aquestes premisses guien l’acció i per això les propostes que sorgeixen del sector s’han d’articular en una societat plenament democràtica.

Només des de la radicalitat democràtica trobarem sortides a un conflicte que s’enquista, però a més, només des de bases democràtiques podrem construir com a societat un futur digne per al conjunt de la ciutadania del nostre país. La garantia de drets socials en sentit ampli (educació, salut, treball, habitatge, pensions, prestacions,...) és indissociable de la recuperació dels drets individuals i col·lectius, fonaments de les societats plenament democràtiques.

Conceptualment, la paraula radical implica fonamental i total. El moment de canvi que està vivint el conjunt de la societat, demana aquesta radicalitat democràtica a les nostres entitats, en el sentit de compromís, dotant-les així de la màxima coherència en l’acció i la pràctica. Només així aconseguirem ser veritables referents per a la ciutadania i tindrem possibilitat d’incidir per assolir els canvis i la transformació social que perseguim.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article