Mercat laboral de les persones amb discapacitat: el 2018 en xifres


Coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, l’últim mes de l’any vam poder conèixer noves dades actualitzades sobre discapacitat i ocupació, un termòmetre de gran utilitat per entendre quina és la situació real de la integració de les persones amb diversitat funcional en el mercat laboral.

Tot i que s’ha produït una tímida millora en els valors presentats en l’últim informe de l’Instituto Nacional d’Estadística (INE), amb una taxa d’atur pel col·lectiu del 26,2%, 2,4 punts per sota de l’any anterior, i una taxa d’ocupació del 25,9%, és a dir 0,8 punts superior en relació a 2016, encara és alarmant la insostenible diferència entre les persones amb i sense discapacitat. En el cas de la taxa d’activitat (del 35% pel col·lectiu amb diversitat funcional), la bretxa arriba als 42,7 punts de diferència en comparació amb la població sense discapacitat; la taxa d’atur presenta una desviació de 9,1 punts i la d’ocupació 38,5 punts comparant els dos grups de població. Així doncs, el més destacable continua sent la baixa participació de les persones amb discapacitat en el mercat laboral. D’altra banda, l’informe destaca que el salari mig brut anual d’aquests treballadors va ser de 19.297,6, un 1,4% menys que l’any anterior.

Les xifres del Servicio de Empleo Público Estatal (SEPE), que comprèn les contractacions de professionals amb discapacitat entre els mesos de gener i octubre, han augmentat un 6,3 en l’últim any. De fet, amb 98.378 contractacions en aquests 10 mesos, tot apunta a que 2018 es tancarà amb un nou rècord històric. A més, el 2019 comença amb bones noticies, la pujada del Salari Mínim Interprofessional aprovada el passat 21 de desembre, afavorirà una disminució de la bretxa salarial entre el col·lectiu de persones amb discapacitat i sense. Aquest canvi, però, té una altra cara de la moneda, i és que probablement impliqui una baixada del rècord de contractacions a persones amb diversitat funcional de què parlàvem.

Les estadístiques no menteixen, les empreses confien cada vegada més en les persones amb diferents capacitats, però per què existeix encara una diferencia tan abismal entre l’activitat de les persones amb i sense discapacitat? És hora, doncs, de preguntar-nos què continuem fent malament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Ester Tordera
1.
Es imperdonable q las personas con minúsvalia por cientos y cientos de corriculum q mandemos,nunca cumplamos los perfiles, tampoco se dan cuenta q no podemos tener cierto tiempo en muchas de las ofertas porque no nos dedicábamos a esas tareas,nos dedicábamos a otros puestos de trabajo q por desgracia no podemos seguir ejerciendo,se nos cierran muchas puertas por desgracia después de haber ejercido 15 años de trabajo en otra rama,es una lastima,tenemos sentimientos y si os personas no juguetes rotos,q es como nos tratan en muchos sitios y señores eso duele y más tiniendo hijos a nuestro cargo
  • 0
  • 0

Comenta aquest article