El foment de l’esport i la vida saludable, una fita que pren valor durant la pandèmia

La Diputació de Lleida posa en marxa accions per acompanyar a les persones que han aprofitat la Covid-19 per iniciar-se en la pràctica esportiva


Amb el suport de  

De sobte, confinats a casa. Sense poder sortir a córrer, ni caminar, ni fer qualsevol mena d'activitat física que impliqués deixar la llar. Moltes persones, però, van decidir no perdre ni un dia per fer esport: els gimnasos van oferir les seves classes en línia; milers de vídeos d'esportistes de totes les disciplines van brollar del no-res i van acompanyar aquelles primeres setmanes a tothom qui volia seguir movent el cos. Però, i totes aquelles persones, majoritàriament grans, habituades a una activitat física tranquil·la, com el passeig diari, la gimnàstica al centre cívic, les botxes al club?

Adreçat a aquest perfil de gent que no feia un exercici habitual en gimnasos i clubs esportius, la Diputació de Lleida va decidir engegar el projecte ‘Tens 15 minuts per a tu?’, amb la intenció d'animar a la ciutadania a continuar fent exercici en ple confinament, però també, en molts casos, a iniciar-se en la pràctica esportiva. La idea era compartir vídeos amb sessions d'esport senzilles que es podien seguir amb o sense experiència prèvia i per a les quals no era necessari tenir aparells específics a casa.

La proposta, sorgida d'un grup de professionals de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) de la Universitat de Lleida i el Col·legi de Professionals de l'Activitat Física i de l'Esport a Catalunya (COPLEFC), i entre els quals també va col·laborar el Departament de Salut de la Generalitat, perseguia evitar el sedentarisme en aquell moment en què era molt possible passar hores i hores assegut al sofà.

La Diputació de Lleida va fer diverses sèries de vídeos per facilitar la iniciació en la pràctica esportiva 

Els vídeos, constituïts en una sèrie de tres sessions d'entrenaments, estaven estructurats en diferents blocs per treballar diverses parts del cos: bloc de mobilitat, bloc de tòrax-tronc, bloc de força i també un d'equilibris. La forma en què es van presentar permetia que les persones que volguessin seguir les sessions es poguessin dosificar els exercicis a voluntat durant la setmana.

Quan el confinament va aixecar-se a poc a poc, en aquelles famoses fases de desescalada, la Diputació de Lleida va fer un pas més per acompanyar a qui volia tornar a gaudir de l'esport a l'aire lliure i per això va engegar també una segona sèrie de vídeos sota el lema ‘T'animes a córrer?’, també amb la col·laboració dels esportistes d'INEFC, per animar als lleidatans a començar a practicar esport, concretament, sortir a córrer, però amb un entrenament previ i un acompanyament de professionals de l'esport per no haver de patir lesions. “En el moment que gairebé l'únic esport amateur que es podia fer era caminar, córrer o anar amb bicicleta, ens va semblar interessant que persones que mai havien corregut podrien tenir la motivació de fer-ho per primer cop arran de la sortida del confinament”, recorda Albert Bajona, diputat responsable de l'Àrea de Salut i Serveis Socials de la Diputació de Lleida. “Era important que les instruccions fossin senzilles, clares, d'iniciació i fetes per professionals d' INEFC”, assegura.

Tot i que ja han passat alguns mesos des de llavors, Bajona creu que la iniciativa va tenir un fort impacte, i va ser molt ben rebuda per part de la ciutadania, ja que, en aquells moments, els vídeos relacionats amb esport eren bàsicament destinats a esportistes amb un cert nivell de pràctica. “Entenem que una part important de l'acció en salut pública de la Diputació de Lleida és fomentar l'activitat física en la ciutadania com un dels grans protectors de les malalties cardiovasculars i l'epidèmia de l'obesitat, però també pels efectes provats en la millora de la salut mental”, indica el diputat.

En aquest sentit, Bajona apunta que calen accions com les que s'han dut a terme des de la Diputació per “facilitar” l'activitat física en el propi domicili o a l'aire lliure, ja que, segons sosté, són els dos llocs "segurs" per evitar el contagi i la propagació de la pandèmia.

 

Afavorir una vida saludable

D'altra banda, diputat responsable de l'Àrea de Salut i Serveis Socials de la Diputació de Lleida assegura que aquestes accions posen en evidència un fet que s'està produint des de fa algun temps: “Fa uns anys que cuidar-se i tenir uns comportaments a favor de la salut s'ha convertit en un dels grans valors en la societat del segle XX. Pensem que la pandèmia encara reforça més, aquests valors, i per tant creiem que és un moment on la ciutadania està especialment sensible. S'obre una finestra d'oportunitat que caldrà aprofitar”, explica. “El creixement exponencial de la venda de bicicletes n'és un bon exemple i nosaltres hem de posar el nostre gra de sorra per aconseguir un transport més saludable i a la vegada més sostenible, un fet que enllaçat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, pot arribar a ajudar a aconseguir fins a 12 d'aquests objectius”, reflexiona Bajona.

L'activitat física protegeix de les malalties cardiovasculars i l'obesitat

A banda d'aquests projectes puntuals, la Diputació de Lleida té en actiu línies d'ajuts als municipis tant en despesa corrent com en inversió d'infraestructures de salut, així com en la promoció d'hàbits saludables. En aquest sentit, també subvenciona entitats sense ànim de lucre per a l'atenció directa a pacients, sobretot en l'àmbit de la salut mental o la discapacitat, així com els col·lectius més vulnerables. Tanmateix, recorda Bajona, la Diputació de Lleida fa “l’esforç que requereix” donant suport a la ciència i la recerca en salut que es genera al territori, i que acaba “impactant fora” de Lleida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article