Voluntariat internacional: aprendre a través de la solidaritat

La UdG impulsa les estades en països estrangers com una forma perquè els estudiants posin en pràctica i amplien els seus coneixements


Amb el suport de  

El voluntariat internacional és una gran oportunitat per posar en pràctica els coneixements adquirits al llarg dels estudis universitaris. Per aquest motiu, la Unitat de Compromís Social de la Universitat de Girona (UdG) gestiona un servei d’assessorament on s’orienta als i les estudiants sobre les oportunitats que existeixen per anar a fer un voluntariat a l’estranger. Per exemple, els projectes subvencionats per la Unió Europea que permeten fer estades d’entre una setmana i més de tres mesos a diversos països europeus per participar en iniciatives relacionades amb el medi ambient o la inclusió social, entre d’altres. Tot i les restriccions sanitàries per la Covid-19, aquest darrer curs un centenar d’estudiants de la UdG han marxat a l’estranger per poder participar en aquests projectes de voluntariat internacional. 

La Natàlia Martínez té 23 anys i estava en l’últim any del grau de magisteri quan va decidir marxar uns mesos a Polònia, ja que no tenia clar què fer un cop acabada la carrera i volia experimentar com era viure a l’estranger. Va anar per estar-se deu dies, durant l’estiu, i ara ja fa gairebé nou mesos que continua a Polònia en un voluntariat de llarga durada en un centre de dia amb infants que estan en risc d’exclusió social. “Un cop surts, veus com pots ajudar a l’altra gent i, no només això, sinó que també creixes com a persona… És molt important. Crec que aquest voluntariat et permet conèixer-te a tu mateix i ajudar als altres alhora”, afirma Martínez. 

“Aquest voluntariat et permet conèixer-te a tu mateix i ajudar als altres alhora”, afirma Natàlia Martínez, estudiant de magisteri de la UdG

En aquest sentit, la UdG impulsa el voluntariat internacional entre el seu alumnat, ja que consideren que és una manera no només d’ampliar la formació que reben a la universitat, sinó també que el que aprenen al país on fan la seva estada ho puguin aplicar després a la seva comunitat local quan tornin. Com explica el coordinador del servei de voluntariat internacional de la institució, Oriol Jordà, existeixen diverses formes de fer aquestes estades, però les més atractives i més nombroses són aquelles que estan subvencionades per la Unió Europea, ja que cobreixen tots els costos del viatge: desplaçament, allotjament, menjar, activitats, etc. 

L’objectiu d’aquests voluntariats europeus és permetre la connexió entre estudiants de diversos països i d’aquesta manera teixir una xarxa de joves professionals de la UE, que no només ajudin a millorar les seves comunitats locals sinó també la qualitat de vida en el conjunt del continent. Dintre d’aquests programes hi ha diverses línies, que varien segons el seu enfocament i la seva durada. El ‘Youth Exchange’, per exemple, és un projecte on un grup de 25 o 30 joves de diversos països europeus es reuneixen al llarg d’entre cinc i vint-i-un dies a un país estranger per intercanviar coneixements i vivències al voltant d’una temàtica concreta, com pot ser la migració, el medi ambient o la cooperació. No obstant això, hi ha altres programes que són d’una durada més llarga, com el ‘Cos Europeu de Solidaritat’, que té una durada d’entre dues setmanes i un any, període durant el qual els joves voluntaris poden executar projectes de voluntariat amb col·lectius en situació de vulnerabilitat, com joves o infants en risc d’exclusió social, persones drogodependents o amb trastorns psicològics, entre d’altres. 

Els voluntariats més atractius pels estudiants són els subvencionats per la UE, ja que cobreixen tots els costos del viatge

Tot i que aquests projectes estan oberts a qualsevol jove que resideix a un país de la UE, la UdG ajuda els seus i les seves estudiants a accedir-hi a les places subvencionades, ja que tenen acords amb diverses organitzacions d’àmbit europeu. D’aquesta manera, els o les alumnes que estiguin interessades a participar en algun d’aquests programes només s’han de posar en contacte amb el servei de voluntariat internacional —adjuntant la informació bàsica de contacte i el CV— per fer una entrevista a partir de la qual es poden analitzar les opcions de voluntariat disponibles que encaixin millor amb el perfil de la persona sol·licitant. Per altra banda, el servei de voluntariat internacional de la universitat també comparteix les places disponibles a través de diversos canals informatius, com el newsletter d’estudiants o el seu compte d’Instagram.

Així ho va fer la Soumaya Akchich, estudiant de la UdG de 24 anys, que va aprofitar els coneixements adquirits al grau de dret i en el màster d’advocacia que estava cursant per participar en un programa ‘Training Course’, que es tracta d’un projecte que promou la mobilitat i la formació a través de cursos a l’estranger sobre temes concrets i on participen joves de diferents països europeus. En el cas d’Akchich, ella va participar durant onze dies en un curs sobre igualtat de gènere a Itàlia. “Puc dir que ha sigut una de les millors decisions de la meva vida i que ha sigut una experiència molt enriquidora, tant a escala personal com professional”, assenyala. 

L'objectiu dels programes europeus de voluntariat és permetre la connexió entre estudiants dels països de la UE | Hannah Busing (Unsplash)

Impulsar el voluntariat després de la Covid-19

Les restriccions sanitàries aplicades en els primers mesos de la pandèmia de la Covid-19 van suposar un fre per al voluntariat internacional, que ha sigut al llarg dels últims anys una de les puntes de llança de la unitat de Compromís Social de la UdG. Tot i això, un cop s’han relaxat les mesures que condicionen els desplaçaments internacionals, la universitat ha tornat a impulsar les estades dels seus estudiants en països estrangers, sobretot europeus. “Amb la Covid-19, tot va ser més complicat. Encara seguim una mica en standby, però cada vegada hi ha més estudiants que s’il·lusionen i poden marxar”, apunta Jordà. 

Fruit d’aquest impuls, el curs 2020-2021 el servei de voluntariat internacional va ser contactat per més de 300 alumnes i es van fer prop de 50 consultes personalitzades, així com xerrades informatives variades. Gràcies a aquesta feina, un centenar d’estudiants de la UdG han pogut marxar a l’estranger i participar en projectes de voluntariat internacional al llarg d’aquest darrer curs universitari. El perfil d’aquests estudiants és molt divers i va des d’alumnes de lletres o turisme, fins a estudiants de graus, màsters o postgraus de medicina, ciències o educació; entre d’altres. 

“Cada vegada hi ha més estudiants que s'il·lusionen i poden marxar”, apunta el coordinador de voluntariat internacional de la UdG, Oriol Jordà

Des del servei de voluntariat internacional de la UdG esperen que cada cop més alumnes se sumin a aquesta mena de programes, ja que consideren que els hi permet accedir no només a nous coneixements, sinó també a posar en pràctica aquells coneixements teòrics que adquireixen als estudis universitaris, així com aprendre nous idiomes i conèixer persones d’altres països que els hi permeten teixir xarxes de caràcter professional. A més, els estudiants que participin en programes de voluntariat internacional poden convalidar les seves estades per crèdits de reconeixement acadèmic: dos crèdits per estades d’entre una setmana i un mes, quatre per un màxim de tres mesos i fins a sis crèdits per estades de més de tres mesos. 

“Ha sigut una de les millors experiències de la meva vida, i mira que jo hi anava força escèptica. Si tirés temps enrere, durant el meu grau, per exemple, si hagués sabut d'aquestes ofertes que s'ofereixen que són, de debò, exclusives, hauria participat fins i tot en un voluntariat de llarga durada”, subratlla Akchich. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article