Obrir les portes a la lectura: el repte perquè els llibres arribin a tothom

La Diputació de Tarragona impulsa el segon volum de la col·leció El Far destinada a persones amb dificultats lectores


Amb el suport de  

La lectura és un vehicle que ens transporta on vulguem, és una eina per viatjar. Malauradament, però, es calcula que a la societat catalana el 30% de la població té dificultats per accedir a la lectura per motius diversos. Amb l’objectiu d’arribar a totes aquestes persones, la Diputació de Tarragona ha presentat recentment l’adaptació del llibre I tu què hi fas aquí? de Joaquim Carbó. Es tracta del segon volum que publica la col·lecció El Far, destinada a un públic amb dificultats lectores, amb una versió de lectura fàcil.

Dues professionals del Centre d’Educació Especial Alba de la Diputació de Tarragona, a Reus, han adaptat l’obra de Carbó. “Les adaptacions són molt ben rebudes pels col·lectius a qui va dirigit i això ens omple molt”, assegura Susanna Giner, una de les dues encarregades d’aquesta adaptació, juntament amb Teresa Mateu.

S’estima que hi ha un 30% de la població que té dificultats lectores. Són dificultats de diferents tipus, ja que els col·lectius a qui van dirigits els llibres de lectura fàcil són persones de diferents perfils: nouvingudes que no coneixen prou l’idioma d’acollida, adults que no han tingut una escolarització adient, persones amb discapacitat intel·lectual, però que han accedit a la lectoescriptura, etc.

“Si et pares a pensar, jo també soc col·lectiu de lectura fàcil. El meu nivell d’anglès no em permet llegir Shakespeare en versió original perquè no domino l’idioma, però si Romeu i Julieta me’l poses en lectura fàcil en anglès, sí que puc llegir-lo. Això li passa a molta gent nouvinguda en llegir llibres en català”, explica Giner.

L’autor del llibre, Joaquim Carbó li dona la raó: “Les persones a les quals es destinen aquestes adaptacions tenen o han tingut molt poc contacte amb la nostra llengua i per a elles, moltes frases fetes i maneres de dir que cada cop són menys freqüents els poden representar un obstacle o una incomoditat”.

Joaquim Carbó creu que l’adaptació del seu llibre és “excel·lent”

Carbó considera que l’adaptació del seu llibre és “excel·lent”. Amb tot, reconeix que, en un principi, la idea d’adaptar el seu llibre no li acabava de fer el pes: “No entenia la necessitat de reduir descripcions i reflexions en novel·les que, d’entrada, ja estan destinades a un públic molt jove. Però, quan hi vaig pensar més a fons, em vaig adonar que els dos llibres meus que han passat per aquest sedàs, La casa sota la sorra i I tu, què hi fas aquí?, són dos textos escrits els anys 1965 i 1968, respectivament. Han passat gairebé seixanta anys i s’han produït molts canvis sociològics”, assegura Carbó.

Facilitar l’accés a la lectura

El Far és una col·lecció de publicacions que ofereixen narrativa juvenil adaptada a les pautes de lectura fàcil (LF) perquè tots els lectors puguin gaudir-ne. En què es basa, exactament, la lectura fàcil? Vocabulari senzill, estructures simples i ordenades, paràgrafs curts, marges de pàgina amples, il·lustracions, i un glossari al marge que defineixi les paraules menys conegudes. Aquests són recursos que faciliten la lectura i que Giner i Mateu han tingut en compte a l’hora d’adaptar l’obra de Carbó. Per la seva banda, l’Associació Lectura Fàcil de Catalunya s’ha encarregat de la correcció del text d’aquesta obra.

Aquestes dues professionals van començar la tasca d’adaptació de la manera més natural i espontània del món: “A l’escola, la meva companya Teresa i jo vam adonar-nos que els nostres alumnes que amb tant d’esforç havien aconseguit entrar en lectoescriptura tenien un nivell de Teo va al mercat, per entendre’ns, però volien llegir llibres per la seva edat (Harry Potter, La Penya dels Tigres) i llavors la Teresa i jo els adaptàvem. Agafàvem la història que ens demanaven els xiquets i l’adaptàvem seguint els criteris de lectura fàcil”, explica Giner, que es lamenta perquè “sempre acabaven sent fulls grapats”.

“La idea d'adaptar el llibre va ser molt ben acceptada per la Diputació de Tarragona”, diu Giner

Fins que un dia les dues educadores van proposar a la Diputació de Tarragona editar aquestes adaptacions. “I ja hem adaptat dos llibres: Animalades, de Judit Robert, l’any 2018, i ara aquest volum I tu què hi fas aquí? I més que en vinguin!”, diu Giner, enèrgica, qui reconeix que la història de Carbó els va encantar.

“Aquesta història parla de l’amistat, del treball en equip per aconseguir allò que un vol, d’un objectiu en comú, de no jutjar abans d’hora, etc. A banda, seguint el criteri de lectura fàcil és una història lineal, sense anades i vingudes al passat i al futur”.

El llibre Animalades, de la Judit Robert, i adaptat per Ginner i Mateu està disponible a la biblioteca virtual Ramon Berenguer IV

Una eina per als centres d’educació especial

L’escola Alba, on treballen Giner i Mateu, és un dels tres centres d’Educació Especial que la Diputació de Tarragona gestiona a la demarcació de Tarragona, juntament amb el Centre d’Educació Especial Sant Rafael a la mateixa ciutat de Tarragona, i el Centre d’Educació Especial Sant Jordi, a Jesús (Tortosa).

La finalitat que persegueix l’entitat és desenvolupar el talent per transmetre valor a la societat. D’aquesta manera, també transmet el coneixement dels autors catalans a través de la biblioteca virtual Ramon Berenguer IV, que aposta pel talent del territori.

La lectura fàcil com a estímul

Segons Carbó, la lectura fàcil no hauria de ser una solució sinó que hauria de representar el primer pas: “El trampolí per arribar a una lectura normal. Hauria de ser una ajuda per als qui, d’entrada, tenen dificultats per entendre, pair i trobar plaer en els textos. I que un cop superades les primeres dificultats, seria fantàstic que els nous lectors no es conformessin amb versions reduïdes i demanessin d’anar més enllà”, assegura.

L’escriptor també considera que en el cas d’aquelles persones que, tot i no tenir cap dificultat lectora, “no senten ni sentiran mai cap atracció per la lectura, l’adaptació els pot ser de certa ajuda per sortir del pas i, fins i tot, un estímul per canviar d’actitud”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article