#PacteCorBlau, iniciativa contra el tràfic de persones

Cor Blau Cat commemora el Dia Mundial contra el Tràfic d'Éssers Humans fent una crida a signar un decàleg de compromisos


Avui, 30 de juliol, les Nacions Unides commemoren el Dia Mundial contra el Tràfic d’Éssers Humans (TEH). L’ONU fa una crida a donar esperança als milions de persones que pateixen explotació a través de la Campanya Cor Blau (Blue Heart) i l’etiqueta (#igivehope) a twitter.  
 

La iniciativa vol encoratjar la ciutadania a expressar la seva solidaritat amb les víctimes d’aquest delicte. Per fer-ho, cada persona ha de fotografiar-se col·locant les mans en forma de cor i compartir la imatge a les xarxes socials amb l’etiqueta #igivehope. L’objectiu de l’ONU és sumar tots els cors per crear-ne un de sol que bategui contundent contra el tràfic de persones. 
 
#PacteCorBlau, acció específica de Catalunya
 
Enguany l’entitat catalana Cor Blau Cat vol fer un pas més per commemorar aquest dia i per això ha traduït un decàleg elaborat per l’ONU i l’ha transformat en un pacte, amb uns principis que cada persona que el signi ha d’assumir. 
 
Durant la setmana del 27 al 31 de juliol, Cor Blau Cat convida a firmar el decàleg individualment i a fer públic aquest compromís a través de les xarxes socials amb una foto on cadascú hi surti amb el missatge signat: "Jo #DonoEsperança signant #PacteCorBlau". 

L’acció compta amb el suport i la col.laboració de la xarxa Asil.Cat i la plataforma Stop Mare Mortum. “Signar el #PacteCorBlau és fer arribar de forma individual #DonoEsperança a cada víctima; és assumir que som part del problema amb la nostra demanda però també part de la solució essent corresponsables i transformant les actituds que actualment generen que hi hagi persones en règim d’esclavitud en el nostre entorn”, assenyalen des de l’entitat. 
 
El tràfic de persones, una realitat també present a casa nostra
 
Durant el 2014 la Policia Nacional va fer a Catalunya 96 operacions relacionades amb el tràfic d'éssers humans per a fins sexuals, amb 1.068 víctimes i 180 detinguts. A Espanya, des de l'abril del 2013 s'han realitzat 462 operacions, amb 1.450 detinguts i la detecció de 11.750 víctimes potencials. 
 
El tràfic de persones per a l'explotació sexual mou uns cinc milions d'euros al dia a l'Estat i uns 2.280 milions a l'any a tot Europa. A més, genera més de 12 milions de víctimes al món, segons va explicar el director general de la policia durant la presentació del pla policial contra el tràfic d’éssers humans el passat febrer. 
 
D’acord amb dades de les Nacions Unides, 350.000 persones han estat víctimes de tràfic d’éssers humans als països industrialitzats, una xifra que esbossa una realitat incòmode: aquest delicte no és exclusiu d’altres països. A casa nostra també hi ha greus violacions dels drets humans. 
 
Segons un informe de l'Oficina de l’ONU contra la Droga i el Delicte al voltant de 2,5 milions de persones són víctimes del tràfic d'éssers humans. Les dones i nenes són el col·lectiu més vulnerable, ja que representen gairebé el 80% de les víctimes.

Tot i que el tràfic de persones amb finalitat d'explotació sexual és el més comú, a Catalunya també és present el tràfic per a l'explotació laboral. Podeu recuperar aquí l'article referent a un estudi de la Fundació Surt sobre l'explotació laboral al sector del servei domèstic a Espanya. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article