Salut unifica el tractament i la recerca del càncer en un sol organisme

La conselleria aspira a situar Catalunya com a líder mundial en l'abordatge d'aquesta malaltia


La conselleria de Salut va presentar ahir la nova Xarxa Oncològica de Catalunya, una aliança entre l'Institut Català de Salut (ICS) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) amb l'objectiu de guanyar eficiència en la recerca i el tractament dels càncers. Aquesta xarxa atendrà el 60% dels malalts i aspira a situar Catalunya com a líder mundial en l'abordatge d'aquestes patologies.

Fins ara, les dues institucions ja treballaven conjuntament entre elles i amb altres hospitals del territori atenent pacients derivats d'altres hospitals. A partir d'ara, encara que ambdós instituts mantindran l'autonomia de gestió, passaran a rebre, en el seu conjunt, 48.000 primeres visites i 373.000 visites successives cada any, la qual cosa es tradueix en un nombre molt potent de casos per fer investigació i assajos clínics.

La suma dels dos organismes no exclou, en un futur, incloure altres centres aliens a l'ICS i a l'ICO. Ara bé, que la Xarxa Oncològica de Catalunya es proposi atendre el 60% dels pacients amb càncer i no la totalitat respon a la voluntat de fomentar la competitivitat en el sector i impulsar diferents estratègies que desemboquin en un mateix objectiu.  

Més supervivència al càncer però també més diagnòstics

La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica calcula que una de cada tres persones tindrà algun tipus de càncer un cop a la vida i preveu que l’any 2020 hi haurà 243.713 diagnòstics d'aquesta malaltia. O en altres paraules, el risc de càncer entre els homes haurà crescut un 22,5% i en el cas de les dones, un 24,5%.

No obstant, les dades també indiquen que cada vegada menys gent mor de càncer. L'increment de supervivència a la malaltia, que augmenta a un ritme anual d'entre l'1,3% i el 2,1% des de fa dues dècades, es deu, en la majoria dels casos, a la detecció precoç i al descobriment de nous tractaments. La suma dels dos organismes permetrà, doncs, avançar en la definició d’uns tractaments cada cop més personalitzats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article