Més de 90.000 persones amb dependència estan a l’espera de rebre l’ajuda a Catalunya

A l'Estat espanyol hi ha 375.601 persones a l'espera, una quarta part de les quals són catalanes


Catalunya segueix encapçalant la llista de comunitats autònomes que arrossega més endarreriments en matèria d’ajudes a persones dependents de tot el país. Segons dades de la IMSERSO de 31 de juliol, a casa nostra hi ha 90.829 persones reconegudes per la Llei de dependència que estan a l’espera de rebre algun servei o prestació, una xifra que representa una quarta part de les 375.601 persones del conjunt de l’Estat espanyol que consten a les llistes.
 

Per graus de dependència, el 79,15% de les persones reconegudes amb el Grau I a Catalunya, 60.750, són encara en llista d’espera. Les persones amb Grau I de dependència són aquelles que els cal ajuda per realitzar activitats bàsiques, almenys una vegada al dia, o tenen necessitats d’ajuda intermitent.

Aquesta xifra situa Catalunya, doncs, com la quarta comunitat autònoma amb més endarreriments en la concessió de serveis i prestacions, tan sols per sota d’Andalusia (80,01%), Aragó (83,90%) i Canàries (85,54%).  Segons l’informe de la IMSERSO, això ocorre perquè l’Estat va començar a desplegar els ajuts de Grau I l’estiu passat i, per tant, encara han d’implantar-se completament.

Els ajuts per persones reconegudes amb el Grau II i III, tot i que són ajuts que estan desplegats des del 2013, també arrosseguen retards. Aquestes concessions van destinades a persones amb gran dependència i dependència severa. Concretament, 30.079 persones (21,35%) encara estan a l’espera de rebre la concessió. Així doncs, en aquest cas Catalunya és la tercera comunitat autònoma amb més retards, darrera d’Aragó i Canàries.

Els interminables procediments per tramitar-les i les llargues llistes d’espera dificulten notablement la possibilitat de les persones amb dependència de tenir garantir un suport per dur a terme les activitats bàsiques del dia a dia. Tanmateix, les pensions mitjanes dels jubilats catalans se situen al voltant dels 900 euros, una quantitat insuficient per assumir el preu d’una residència, que és superior als 1.000 euros en la majoria dels casos, i on sovint també hi ha llistes d’espera.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article