Nou pla de govern per buscar alternatives sociolaborals als ‘top manta’

Els municipis seran els encarregats d’identificar les persones que busquin una sortida al ‘top manta’ i, en paral·lel, la Generalitat i els ajuntaments prepararan els programes d’inserció


Representants de la policia, l’Ajuntament de Barcelona, el Síndic de Greuges i el govern s’han reunit de nou aquest passat dimarts a la seu del Síndic per posar sobre la taula mesures per pal·liar la venda ambulant.

Després d’aquesta trobada, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha anunciat que la Generalitat buscarà alternatives sociolaborals al ‘top manta’ a partir de l’any que ve a través d’un pla impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en col·laboració amb els ajuntaments. Els municipis seran els encarregats d’identificar les persones que busquin una sortida al ‘top manta’ i, en paral·lel, Generalitat i ajuntaments prepararan els programes d’inserció. Es tracta de la mesura principal que s’ha presentat aquest dimarts a la trobada entre administracions per abordar el ‘top manta’, la primera de les quals es va convocar el passat juliol.

Segons afirma l’ACN, el termini que la Generalitat i els ajuntaments s’han fixat per executar la primera fase del pla, que consisteix a identificar les persones que es dediquen actualment al ‘top manta’ i que voldrien trobar-hi una alternativa, és el mes de febrer. Amorós ha assenyalat que els municipis hauran de “capitanejar” aquesta primera fase i ha subratllat que un element clau perquè els manters es vulguin acollir al programa serà l’acompanyament jurídic per regularitzar-ne la situació administrativa. Per al secretari d’Igualtat, aquest és l’element que pot fer “atractiva” l’alternativa al ‘top manta’.

Tot i que la Generalitat s’ha compromès a preparar els plans d’inserció sociolaboral, el secretari d’Igualtat ha puntualitzat que aquesta proposta està supeditada a l’aprovació dels pressupostos i preveu que “uns pocs centenars” de persones les que es vulguin acollir al pla en la primera fase, perquè la venda ambulant “genera uns ingressos” ara com ara i part dels que s’hi dediquen “no veuen la necessitat de trobar-hi una alternativa”. Ara bé, Amorós ha assenyalat que la pressió policial al ‘top manta’ anirà generant “unes demandes socials a les quals cal donar resposta”.

Per la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha explicat que "els últims mesos les administracions han dut a terme diverses accions de conscienciació ciutadana" però recomana que "s’aprofundeixi en aquesta via i que les administracions duguin a terme iniciatives de conscienciació amb la col·laboració dels mitjans de comunicació públics".

Com va informar el Social.cat, entre altres mesures el passat mes d'agost l'Ajuntament de Barcelona va iniciar el procés de selecció de les primeres 15 persones dedicades a la venda ambulant no autoritzada que participaran en la creació d'un projecte de cooperativa. L’objectiu és que les persones seleccionades defineixin quin serà el model de negoci que portarà a terme aquesta cooperativa, així com l’estudi de la seva viabilitat tècnica i econòmica, amb l’assessorament de l’Ajuntament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article