“No parlem prou sobre les preocupacions, dubtes i neguits de les persones amb discapacitat”

Jordi Basté | Periodista a RAC1


Quina importància donen els mitjans de comunicació generalistes als problemes que afecten les persones amb discapacitat intel·lectual? Tenen presència les veus del col·lectiu a les emissores de ràdio i als programes de televisió? Per intentar respondre aquestes i altres preguntes, Èxit 21 ha decidit recórrer a una de les veus amb més trajectòria als programes d'informació de Catalunya: Jordi Basté, presentador del programa El Món a RAC 1, qui, durant aquesta entrevista, fa un repàs de la seva trajectòria professional i reflexiona al voltant del paper que juguen els mitjans de comunicació a l'hora de visibilitzar les situacions que viuen les persones amb discapacitat intel·lectual.

“Vaig tenir sort”, reconeix el periodista quan recorda com van ser els seus inicis a la professió. Basté explica que va ser una casualitat el fet que descobrís la ràdio quan, amb només deu anys, va tenir l’oportunitat de participar en un programa infantil a l’antiga emissora de Ràdio Joventut de Barcelona.

Preguntat per la visió que té sobre la discapacitat intel·lectual, lamenta que la imatge del col·lectiu que té la societat sigui des de la llàstima. “El que he après amb el llarg dels anys és que el tracte ha de ser de tu a tu i d’igual a igual”, declara. El periodista de RAC1 es mostra molt crític amb la forma que els mitjans de comunicació informen sobre el col·lectiu i reconeix que no es parla prou de persones amb discapacitat intel·lectual, més enllà de dies concrets o ocasions especials. Per tant, Basté considera que no se’ls hi dona veu perquè puguin expressar les seves inquietuds o neguits i se’ls invisibilitza.

D’altra banda, durant l’entrevista el redactor d’Èxit 21 Gerard Ruiz pregunta al presentador d’El Món a RAC1 sobre la relació que sovint es fa entre discapacitat intel·lectual i malaltia, a la qual cosa Basté contesta que, malgrat que anys enrere s’utilitzava una terminologia que no respectava el col·lectiu, la societat s’ha anat enriquint i tot això ha canviat.

A més a més, el periodista de RAC1 creu que s’han de donar més oportunitats a persones amb discapacitat intel·lectual o síndrome de Down a participar en debats i que puguin dir-hi la seva amb l’objectiu de lluitar contra la imatge de llàstima i infantilització. Fins i tot, Basté s’ha compromès a portar a diverses persones amb discapacitat al seu programa.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article