“La recerca sobre l'Alzheimer l'estem fent en el camp de la prevenció”

Jordi Camí | Director de la Fundació Pasqual Maragall


Montse Vilarrassa, redactora del portal digital Èxit21, entrevista Jordi Camí, director de la Fundació Pasqual Maragall. Sota el lema “Un futur sense alzheimer” la fundació està investigant per aonseguir aquesta fita. Camí es mostra  “optimista” pensant que menys persones acabin malaltes perquè la seva ciència, explica, “l’estan fent en el camp de la prevenció”.

Vilarassa li pregunta pels reptes aconseguits i Camí destaca que el canvi principal és que s’ha arribat a la convicció que l’alzheimer és una malaltia que comença “dècades abans del diagnòstic”. Amb aquest nou concepte, segons Camí, podran “resoldre el problema abans que s’arribi a l’etapa final, és a dir, fent prevenció.

Què ajuda a prevenir l’alzheimer? “la prevenció en el camp cardiovascular, com seguir una dieta mediterrània, fer esport i dormir les hores necessàries, entre d’altres”, destaca Camí. A més, el director de la fundació reconeix que la figura de Pasqual Maragall ha estat clau per “normalitzar” aquesta malaltia i per evitar que s’amagui perquè és “una malaltia lletja”.

Camí es mostra contundent quan Vilarrasa li pregunta pel paper els cuidadors de malalts d’Alzheimer: “Ara per ara l’únic remei a la malaltia és que hi hagi algú disposat a cuidar-te”. També ha destacat que és motl improtant que les persones cuidadores es preparin bé perquè “els vindran anys de solitud, d’esforços físics” i recomana que es cuidin “perquè si la persona cuidadora està bé ho transmetrà al malalt”.

Relació entre síndrome de Down i Alzheimer

Pel que fa a la relació entre Alzheimer i Síndrome de Down, Camí ha explicat que les persones amb síndrome de Down ara viuen molts més anys. Aquest fet ha evidenciat que les persones amb aquesta síndrome acaben tenint demència per això “el nostre objectiu és investigar per evitar-ho amb la prevenció”.

Camí reconeix que la síndrome de down està actualment més “normalitzada” i que les persones amb aquesta síndrome estan més implicades en diferents àmbits socials que abans no hi eren i això suposa “un èxit global”. “La síndrome de Down és una refència d’aquells reptes socials en els quals la societat ha d’evolucionar i, en aquest cas, ha evolucionat molt bé”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article