Vuit maneres de celebrar un Sant Jordi reivindicatiu i solidari

La diada de la rosa i el llibre és un bon moment per reclamar una vellesa amb orgull, promoure l'accessibilitat, combatre la pobresa o trencar els estereotips sexistes


La Diada de la rosa i el llibre també pot ser un bon moment per a la solidaritat i la reivindicació. Per reivindicar una vellesa amb orgull, per promoure l’accessibilitat en la lectura, per combatre la pobresa i l’estigma en salut mental, per explicar la història dels infants hospitalitzats i per canviar les tradicions i promoure els contes que no reprodueixen estereotips sexistes. Al ‘Social.cat’ recollim vuit maneres, com tantes altres n’hi ha, per fer de la celebració, també, un motiu per a la lluita.

‘Roses contra l’oblit’. Com cada any, Amics de la Gent Gran ha impulsat la seva campanya “per viure la vellesa amb orgull”. Amb la col·laboració del programa d'inserció laboral de la Fundació Pare Manel, l’entitat ha elaborat un fermall de feltre en forma de rosa que representa l'orgull d'envellir. La recaptació de la venda d'aquests fermalls es dedicarà a combatre la soledat de les persones grans a través de programes socials de l'entitat. A més, els més de 1.700 voluntaris de l'associació portaran roses i llibres als domicilis de la gent gran el dia de Sant Jordi. El 17 d'abril es va replicar l’activitat a 24 residències de la demarcació de Barcelona.

Llibres en ‘Braille’. Com ja es tradició, l’ONCE Catalunya celebra la Diada de Sant Jordi amb llibres, revistes i contes en format Braille i daisy (suport sonor encriptat); adaptacions en relleu, com mapes, plànols i material didàctic en general; màquines perkins d’escriptura en Braille; alfabets en Braille, etc. En definitiva, una mostra del material accessible que produeix el Servei Bibliogràfic de l’ONCE (SBO), que és el centre on s’elabora i adapta el material formatiu, cultural i d’accés a la informació per els afiliats, tant en suport Braille, sonor o digital, i amb el que es dona suport a les inquietuds culturals i de formació del col·lectiu de persones cegues i deficients visuals.

‘Cicatrius amb una altra història’. En Bernat, la Manar, en Marc i l’Adam, quatre infants hospitalitzats, són els joves autors dels contes Cicatrius amb una altra història, il·lustrats per Manuela Montoya, Julio Antonio Blasco i Albert Arrayàs. Els protagonistes superen amb enginy, valentia i humor diversos contratemps que els deixen cicatrius. És un llibre impulsat per l’entitat de pallassos d’hospital, Pallapupas.

El millor dia. La Federació Salut Mental Catalunya organitza el taller vivencial Millors Dies. Guia per a la recuperació en salut mental, impartit per Craig Lewis, al Col·lectiu Ronda de Barcelona. Craig Lewis, expert per experiència pròpia, supervivent de la psiquiatria i apassionat agent de canvi, parlarà també del seu llibre Mejores Días, que en breu es trobarà a les botigues en castellà. “La vida és sens dubte a vegades un repte, i la realitat és que tots sofrim i sabem què signifiquen la lluita, el dolor i el malestar. No obstant això, és la nostra decisió com manegem i ens enfrontem al que la vida ens ofereix”, diu Lewis. El taller participatiu promou amb entusiasme el concepte de que ser responsables de les nostres paraules i accions és fonamental.

 

Tots tenim un àngel. Amb motiu del 75è aniversari, Càritas Diocesana vol compartir amb tota la ciutadania la tasca que duu a terme acollint i acompanyant a les persones més vulnerables. Per això, l’entitat tindrà paradetes a Barcelona (Plaça Nova, 1), Badalona (Carrer d’Arnús amb passatge Maigmon) i l’Hospitalet de Llobregat (Avinguda Tomàs Gimenez amb Floridablanca), on es podran adquirir roses solidàries, productes elaborats per persones ateses per l’entitat i gaudir de diverses activitats que s’aniran succeint durant la jornada. Els donatius aniran destinats als projectes d'acció social que Càritas Diocesana de Barcelona té repartits per tota la diòcesi de Barcelona.

10.000 roses i 3.000 llibretes de butxaca. Un any més, Arrels Fundació ha elaborat roses fetes a mà que són penjolls, llibretes de butxaca, i un punt de llibre, amb la col·laboració dels il·lustradors Miquel Fuster i Joan Turu. El lema del taller on s’han elaborat les més de 10.000 roses? #MésQueUnaRosa, perquè ajuda a persones sense llar a ocupar el temps i a refer vincles. El 23 d’abril la trobeu en diferents punts de Barcelona.

Contes sense estereotips sexistes. La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnat de Catalunya (FaPaC) desitja a les famílies una diada en què s’opti per la difusió, el consum i el gaudi d’expressions culturals lliures d’estereotips sexistes i que promoguin la diversitat de gènere. Per això, animen les famílies a compartir amb els seus fills i filles una diada lliure de qualsevol manifestació cultural que inclogui estereotips de gènere. També desitgen que es treballi per una lectura no estereotipada de llibres o llegendes històriques que es faran visibles i es difondran durant la diada, com poden ser la mateixa llegenda de Sant Jordi o contes clàssics com la Caputxeta Vermella, la Ventafocs, la Bella i la Bèstia, entre molts d’altres.

La revolta de Santa Jordina. En el mateix sentit que la FaPaC, el col·laborador del Social.cat, David Fernàndez, de Coop57, i la il·lustradora Lyona han publicat plegats una nova llegenda de la rosa i el llibre: La revolta de Santa Jordina. Montblanc ha votat: no vol viure més sota les ordres d’un rei tirà. Però el monarca no pensa abandonar els privilegis així com així, i demana reforços: el Drac Mercat, despietat i voraç, ve al seu rescat. La Jordina, ànima lliure i consciència crítica, serà la primera a rebel·lar-s’hi. El poble es mobilitzarà, perquè saben que només se’n sortiran si actuen junts i alhora. No esperaran que cap cavaller els tregui les castanyes del foc.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article