Salut incorporarà nous requisits per “garantir l'equitat” a les llistes d’espera

Vergés assegura que s’inclouran tres nous procediments amb un temps màxim d’espera de 180 dies: la reconstrucció mamària i les de després d'un càncer de còlon i de bufeta


La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest divendres que el Departament introduirà, amb un nou decret que ja està treballant, nous requeriments per “garantir l’equitat” a les llistes d’espera. Aquests nous criteris d’equitat tindran en compte, a més del temps i dels criteris clínics, altres aspectes relatius a la condició de la persona, com podrien ser la dependència, l’estat del cuidador o la situació laboral. La implementació d’aquests criteris es farà de manera progressiva, per procediments i en consens amb les societats científiques.

A més, Vergés ha asseverat que en els propers mesos el Departament introduirà tres nous procediments amb un temps màxim d’espera garantit inferior o igual a 180 dies: el de reconstrucció mamària, que inclourà el tatuatge de mugró, i el de les reconstruccions després d’haver partit un càncer de còlon i de bufeta.

La consellera ha assegurat que “la millora del temps d’accés als serveis és un compromís del Departament de salut cap a la ciutadania” i, en aquest sentit, ha explicat que en els últims quatre anys s’ha millorat aquest temps d’accés als serveis. Així, si al 2015 un 87% dels pacients van ser operats en el temps estipulat, la xifra es va incrementar al 2018 fins el 94% dels pacients.

La titular de Salut també ha assenyalat que Catalunya és capdavantera en les garanties en temps d’accés, molt més que al conjunt de l’Estat, i ha ressaltat, per exemple, que el Departament de Salut garanteix un temps d’accés a 22 intervencions quirúrgiques oncològiques que a la resta de l’Estat no hi són, o que garanteix l’accés a intervencions cardíaques en 90 dies, quan a la resta de l’Estat el temps de garantia s’eleva a 180 dies.

Les infermeres rebran formació perquè facin ‘Prick Test’ de les al·lèrgies

El nou decret també contemplarà una llista única a Catalunya en intervencions molt específiques i complexes, com és el cas de la reassignació sexual per a les persones trans, en què s’inclourà a partir d’ara l’Hospital de Bellvitge i Can Ruti. Fins ara, només es feien a l’Hospital Clínic. A més, Salut doblarà el pressupost, la qual cosa permetrà passar de 30 a 70 intervencions anuals.

Més enllà del Decret, Vergés també ha explicat que Salut treballa per un abordatge de país respecte raquis, obesitat mòrbida i també en l’àmbit de les al·lèrgies. En aquest darrer aspecte, ha destacat “la capacitat resolutiva que tindrà a partir d’ara l’atenció primària per ajudar que no hi hagi demora pels pacients en les consultes a l’al·lergòleg”.

La consellera ha destacat que a partir del mes de juny, Salut formarà les infermeres de l'atenció primària perquè puguin fer els anomenats Prick Test de les al·lèrgies, “augmentant d’aquesta manera la capacitat resolutiva de la primària i disminuint els temps d’espera a la visita a l’al·lergòleg i, en conseqüència, disminuint també els desplaçaments dels pacients ja que es farà des del mateix centre d’atenció primària”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article