La Confederació denuncia al Síndic de Greuges els riscos de l'infrafinançament dels serveis socials

La patronal del tercer sector alerta de la inacció del Govern i reclama abordar la renovació de les tarifes, congelades des de fa deu anys


La Confederació torna a denunciar l’infrafinançament “crònic” de la xarxa púbilca de serveis socials i d’atenció a les persones. Aquest cop ho fet al Síndic de Greuges, perquè considera que “la insuficient dotació de recursos” està afectant els drets de les persones i li reclama que actui perquè el Govern s’avingui a assegurar-ne el compliment.

“Ens hi juguem la cohesió social del país, perquè estem parlant de l'atenció a les persones vulnerables. No hem d'oblidar que estem parlant d'uns serveis que són de responsabilitat pública i que conformen un dels pilars bàsics del nostre sistema de protecció i provisió de drets universals, juntament amb la salut i l'educació”, ha afirmat Joan Segarra, president de La Confederació.

De fet, com ja ha denunciat la patronal del tercer sector en diverses ocasions, el finançament de l'Administració per a la provisió de serveis públics en àmbits com la discapacitat, la infància, la salut mental o l'atenció a la gent gran està congelat des de fa deu anys. Per a la federació, “la inacció dels diferents governs al capdavant de la Generalitat ha tingut un impacte directe en la qualitat de l’atenció a les persones, la sostenibilitat dels serveis i de les entitats, i les condicions laborals de les professionals”. 

Per això, davant l'increment de la demanda i dels costos per a la prestació dels serveis, La Confederació insisteix que “no es pot fer el mateix amb menys recursos” i alerta de l'inevitable risc que suposa l'infrafinançament per a la qualitat de l'atenció. L'augment de les llistes d'espera i la disminució del temps que es pot dedicar a cada persona són dues de les conseqüències que pateix directament la ciutadania, segons la federació.

“Una dècada perduda”

Al llarg del que La Confederació considera “una dècada perduda” pel que fa a la dotació pressupostària, les entitats socials han hagut d’assumir els increments de costos derivats de l'IPC, l'IVA, i els convenis laborals, entre altres. “Els esforços del sector per mantenir, o fins i tot ampliar, l'abast de l'atenció prestada es tradueixen en l'existència de serveis econòmicament inviables i deficitaris, amb situacions d'inseguretat jurídica evidents”, alerta La Confederació.

Assegura la federació que “els professionals pateixen també l'infrafinançament amb l'augment de la pressió assistencial i unes condicions laborals estancades, ja que les entitats no poden oferir millores si no hi ha un compromís ferm de revisió i actualització de tarifes i mòduls per part de l’Administració”.

A més, expliquen a l’entitat que mantenen obert el diàleg amb la Generalitat i estan negociant la nova Llei de concertació social que ha de permetre excloure els serveis d’atenció a les persones “de les lògiques mercantils inherents a la contractació pública”, però alerten que aquesta nova normativa “ha d'anar necessàriament acompanyada d'un pla de recuperació i millora del finançament del sistema de serveis socials”.

Per això, el proper 5 de juliol la federació espera poder-se reunir amb el president Quim Torra. També El Síndic de Greuges s'ha posat a disposició de La Confederació per seguir aprofundint i establir les sinèrgies necessàries per assegurar el compliment dels drets socials de la ciutadania. En aquesta línia, s'ha obert una via de treball conjunt i ambdues institucions s'han emplaçat a una nova trobada després de l'estiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article