Les persones amb discapacitat física i sordceguesa rebran fins a 2.500 euros per contractar un assistent personal

El Govern i el sector de la diversitat funcional impulsen una regulació que permet a les persones beneficiàries més autonomia


Des del 2007, una cinquantena de persones amb discapacitat física han gaudit d’un pla pilot d’assistència personal que els ha permès desenvolupar-se amb autonomia en les seves vides. Després d’avaluar molt positivament aquest programa, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies junt amb les entitats que representen a les persones amb discapacitat física i la sordceguesa han fet una passa més enllà per regular i reforçar aquesta figura.

A partir de 2020, totes les persones amb discapacitat física amb un grau III de dependència que ho sol·licitin rebran fins a 2.520 euros per poder contractar a una persona que l’assistirà personalment en el seu dia a dia. A partir del 2021 també podran accedir a aquest servei les persones amb discapacitat física amb un grau II de dependència.

A banda de la dotació econòmica, que segons el Treball, Afers Socials i Família triplica els imports actuals, l’elaboració de la nova ordre que el departament impulsa per regular l’assistència personal de les persones amb discapacitat física, i que entrarà en vigor l’any vinent, també incideix en millorar les condicions laborals dels professionals que atendran al col·lectiu. En aquest sentit, s’estableix un cost de referència de 18€ per hora d’assistència, amb un màxim de 140 hores mensuals. A més a més, fins ara a la llei de la dependència no s’havia facilitat la formació específica per aquesta figura, i la nova ordre sí que els ofereix la possibilitat de fer un curs de capacitació de 50 hores.

Segons el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, la nova regulació suposa un “canvi de paradigma” a l’hora d’atendre a les persones amb discapacitat. “Fins ara es tenia una visió molt institucionalitzadora, on la resposta de l’administració eren les places residencials. Ara apostem pel dret a l’autonomia plena de les persones. L’assistent o assistenta personal ha de desenvolupar la capacitat d’aquestes persones per tenir les regnes de la seva vida”, ha assenyalat aquest dijous el conseller durant la presentació del nou servei, al Casal de la Gent Gran de Sants.

Segons ha destacat El Homrani, a Catalunya hi ha 4.500 persones amb una discapacitat física de grau III que es podran acollir a aquest nou model a partir de gener, i 5.500 de grau II, que podran sol·licitar-ho a partir del 2021.

Antonio Guillen, president de la Federació ECOM, amb qui el Departament ha treballat la nova ordre, ha apuntat que la seva entitat ha gestionat durant deu anys la prova pilot que ara passarà ampliar-se i valora molt positivament el servei perquè dona “més llibertat i dignitat” a les persones.

La Mónica Montaña, una de les persones que porta des de 2007 amb una assistenta personal, creu que el servei l’ha ajudat a fer “un canvi brutal” en la seva vida. “De viure amb els pares, a poder decidir viure independent, en parella i decidir ser mare”, diu satisfeta. “Necessitem molta ajuda, però si cada vegada tenim més accés a un assistent personal és una descàrrega per la família i una independència. Tu decideixes què vols fer i com ho vols fer. I això és fonamental per a les persones amb discapacitat”, apunta la dona. Durant els més de deu anys que ha pogut beneficiar-se d’aquest servei d’assistència, el que més valora és no haver de dependre de la seva família, “si venen a veure’t que sigui per fer un cafè, no perquè t’hagin d’ajudar a sortir del llit”.

Model d’assistència personal per a les persones amb discapacitat intel·lectual

Seguint aquesta línia d’assistència personal, El Homrani també ha anunciat que el seu departament vol promoure, a partir de l’any vinent, un model semblant adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual. En aquest cas, el model es dissenyarà amb la federació DINCAT i la prova pilot tindrà una durada de dos anys.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article