El nou centre d'atenció immediata als joves migrants sols obrirà les portes aquesta setmana a Collserola

El centre, que serà de primera acollida, està ubicat entre Sant Cugat i la ciutat de Barcelona, on arriben el 90% dels adolescents estrangers


El nou centre d’atenció immediata per als joves migrants sols obrirà les portes aquesta setmana i ho farà en un edifici situat a la serra de Collserola. El centre està preparat per acollir un màxim de 50 joves, que passaran allí les primeres hores d’arribada a Catalunya, màxim 24h segons ha anunciat la DGAIA. La seva directora, Georgina Oliva, ha presentat aquest dilluns el nou espai que, segons ha dit, “no és un centre, sinó un dispositiu humanitari que pretén fer la primera acollida per als joves migrants sols, amb uns paràmetres de més dignitat i màxim respecte als drets humans i als drets dels infants”.

El 90% de joves migrants sols arriben a Barcelona. Per aquest motiu, i mentre la DGAIA busca un altre emplaçament a la mateixa ciutat, el centre situat a Collserola obrirà tindrà caràcter “transitori”. Es preveu que estigui obert, almenys, fins a finals d’octubre.

El centre serà gestionat per Creu Roja de Catalunya i està dissenyat per poder atendre els joves en les primeres hores d’arribada, “un màxim de 24 hores”, segons Oliva. En aquest dispositiu es faran les identificacions, la revisió mèdica dels joves, que tindran l’oportunitat de comunicar-se amb les seves famílies fins que la DGAIA els trobi un emplaçament. Treballadors, socials, psicolègs i vigilants vetllaran per la salut dels joves, que també podran resoldre dubtes jurídics des del mateix emplaçament.

Precisament, es preveu que en els propers mesos arribin uns 1.800 joves, ja que l’estiu és un període d’augment d’arribada de persones, i és per aquest motiu que s’ha habilitat aquest espai, argumenta la DGAIA. “És important que els nens entenguin que tot està bé i que només passen per l’atenció de Mossos d’Esquadra per identificar-los. Per això, la Creu Roja hi serà present des del primer moment per rebaixar l'ansietat que provoca la presència policial”, ha afirmat Oliva.

Al seu torn, Enric Morist, coordinador de Creu Roja Catalunya, ha destacat que es tracta “d’un dispositiu complex”, perquè són persones “amb extrema vulnerabilitat” que necessiten una primera atenció i l’organització vetllarà perquè els infants tinguin “un espai digne”, on tinguin les seves primeres necessitats cobertes. “Tot i que, evidentment, fins ara les tenien, però hem millorat aquest espai”, ha dit Morist.

L’edifici, que l'ajuntament de Barcelona ha cedit a la Generalitat, consta de diferents sales equipades per acollir aquests joves. Així mateix, hi ha una sala destinada a les tasques d’identificació, un altra a l’atenció mèdica, una sala d’estar i de televisió, així com també diverses sales amb catres, perquè els joves puguin descansar. L’entorn és totalment aïllat precisament, afirma la DGAIA, perquè “puguin estar tranquils”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article