Un nou algoritme ajuda a identificar persones que poden beneficiar-se d’estudis de prevenció de l’Alzheimer

L’ús d’aquesta metodologia permetrà reduir un 67% les proves selectives i fins a un 50% els costos de reclutament

Un equip del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall ha desenvolupat un algoritme d’intel·ligència artificial que, a partir d’imatges de ressonància magnètica, facilita la identificació de persones candidates a estudis de prevenció de la malaltia d’Alzheimer.

L’ús d’aquesta metodologia permetrà reduir un 67% les proves selectives i fins a un 50% els costos de reclutament de persones. L’Alzheimer no té cura, però s’ha demostrat que la malaltia té una fase preclínica de fins a 20 anys.

Durant aquesta fase, les persones no tenen símptomes cognitius però poden presentar una acumulació anòmala al cervell d'una proteïna, la beta amiloide. Així, l’estudi d’aquesta etapa és essencial per desenvolupar tractaments preventius de la demència abans de que apareguin els primers símptomes.

Per identificar els canvis al cervell de persones cognitivament sanes és necessari realitzar dues proves estàndard: punció lumbar i tomografia per emissió de positrons (PET). Tanmateix, aquestes proves són invasives i costoses, la qual cosa fa que la detecció sigui dificultosa.

El nou algoritme utilitza la intel·ligència artificial per identificar persones amb nivells anòmals de beta amiloide. Ho fa a partir d’imatges de ressonància magnètica del cervell, una tècnica menys invasiva que les proves estàndard.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article