La Fundació Espigoladors s’endú el XXVI Premi Voluntariat

Amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat, el proper 5 de desembre, Afers Socials i Vilanova i la Geltrú reconeixen també a la Fundació Marianao i Justícia i Pau


La Generalitat de Catalunya ha celebrat aquesta dimarts l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat, que es commemora el 5 de desembre. L’acte, organitzat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ha suposat un reconeixement públic a totes aquelles persones que col·laboren des del teixit associatiu fent tasques en els diferents àmbits de voluntariat: social, comunitari, ambiental, cultural i internacional. Hi ha intervingut el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau.

Durant la celebració s’ha donat a conèixer el projecte guanyador del XXVI Premi Voluntariat, que promou la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament. Aquest guardó, creat l’any 1993, suposa un reconeixement social i institucional del voluntariat, així com de les entitats que amb la seva tasca contribueixen a fer una societat més justa i solidària.

El premi reconeix activitats o projectes executats majoritàriament amb persones voluntàries, que donin resposta a alguna de les línies prioritàries establertes en el Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat. La convocatòria de 2019 s’ha centrat en aquelles actuacions la finalitat de les quals és potenciar la diversitat del país com un valor enriquidor que permeti construir una societat més madura i capacitada per als reptes del futur.

Enguany el Premi, dotat amb 10.000 euros, ha estat pel projecte “Espigolar: un voluntariat innovador, transformador, transversal i propulsor de la cohesió social”, de la Fundació Espigoladors. Aquesta iniciativa fomenta la cohesió social de l’entorn mitjançant la participació voluntària de persones provinents de diferents realitats socials, algunes en risc d’exclusió, i en col·laboració també amb altres entitats de l’entorn.

La Fundació Espigoladors treballa des de l'any 2014 per a l'aprofitament alimentari. La seva tasca principal consisteix a espigolar o recollir productes agrícoles que no es poden vendre, que s'han descartat del circuit comercial o són susceptibles de ser rebutjats, amb el permís de les persones titulars de les explotacions agrícoles, i gràcies a la col·laboració de persones voluntàries.

Enguany s’han concedit dues mencions honorífiques. La primera a la Fundació Marianao pel projecte Suma, que potencia l’apoderament de dones adultes i immigrades, de diferents franges d’edat, que per la situació social que presenten corren el risc de patir situacions d’aïllament i soledat.

L’augment de la participació d’aquestes dones en el seu entorn més proper possibilita una inclusió social més alta i alhora, sensibilitza la resta de la ciutadania davant de la situació de soledat i aïllament que aquestes persones poden patir.

Justícia i Pau ha rebut la segona menció honorífica pel projecte de Voluntariat en favor de la reinserció i rehabilitació de persones recluses als centres penitenciaris catalans. Amb 32 anys de trajectòria, aquesta iniciativa incideix en la millora de les condicions de les persones internes, a partir d’un suport que s’inicia durant la seva estada al centre penitenciari i que pot continuar una vegada la persona en surt. En el decurs de l’acte, s’ha presentat també la implementació de la iniciativa guardonada en l’edició de l’any passat per part de l’entitat Amics de la Gent Gran.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article