Els grans ajuntaments catalans reserven l’1,4% dels contractes a centres especials de treball o empreses d’inserció

La Taula del Tercer Sector demanen als consistoris més implicació per incrementar la contractació reservada


Un informe de la Taula del Tercer Sector conclou que menys de l'1,5% de la contractació dels ajuntaments va a parar a centres especials de treball o empreses d'inserció, que donen feina a persones en situació o risc d'exclusió social.

Per això, demanen més implicació dels consistoris per augmentar aquesta xifra. A Barcelona els contractes reservats només van suposar l'1,42% del total de la contractació el 2016, i un 0,66% el 2017. A la resta de municipis, la proporció va ser al voltant de l'1,35%. El 53% dels contractes són de dos anys, i un 21% són d'un any.

L'estudi pretenia analitzar els contractes públics reservats del 2016 al 2018 dels quatre ajuntaments més grans de cada província i les seves entitats vinculades, però finalment només ha trobat dades de nou consistoris: Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Girona, Blanes, Lleida, Tàrrega, Tarragona i Reus. Barcelona acapara el 54% dels contractes i el 61% de l'import. De fet, a la capital, més del 70% dels contractes són per a Parcs i Jardins, mentre que la mitjana dels altres ajuntaments supera el 65% en l'àmbit de la jardineria. El segon àmbit són els serveis de recepció, que arriba al 20% a Barcelona.

L'estudi també conclou que els criteris objectius, com el preu, suposen el 70% del pes dels criteris en l'adjudicació, i dins d'aquests, el 75% és el preu, proporció que baixa al 70% a la ciutat de Barcelona. Els centres especials de treball guanyen el 81% dels contractes, amb el 95% de l'import contractat, davant de les empreses d'inserció. Les entitats socials i empreses d'economia social guanyen un 66% dels contractes a Barcelona i el 95% a la resta d'ajuntaments. Les empreses amb afany de lucre guanyen la resta de contractes. Els centres especials de treball i les empreses d'inserció donen feina a unes 15.000 persones a Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article