ECOM considera “totalment insuficient” l’increment de les tarifes dels serveis socials per a persones amb discapacitat

L'entitat denuncia que Catalunya és "amb diferència" el territori on més ha caigut el pressupost social


ECOM, una de les organitzacions representant de les entitats i les persones amb discapacitat física de Catalunya, considera “totalment insuficient” l’anunci “nadalenc” que va fer el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies sobre l’increment d’entre un 1,2% i un 5% de les tarifes dels serveis socials per a persones amb discapacitat.

Segons l’entitat, aquesta quantitat no servirà per revertir les retallades aplicades pel Govern el 2012 ni els deu anys de congelació de tarifes ni, en la seva opinió, podrà “dignificar el sector”. Per això, en un comunicat, exigeix i urgeix el Govern a reunir-se amb les organitzacions representatives de les persones amb discapacitat per planificar la inversió social del període 2020-2023.

En aquest sentit, ECOM defensa que aquest increment s’hauria de triplicar, incrementant la despesa del Govern en el sector fins als 18 milions d’euros, “que és el que les entitats venim reclamant, des del marc de La Confederació, després de 10 anys de congelació”, apunten.

L’organització retreu que Catalunya viu amb pressupostos prorrogats des de l’any 2017 i considera que aquesta situació “no ajuda a garantir un bon funcionament del país” i, sobretot, “impedeix l’adequada planificació i execució de les polítiques que necessita Catalunya per al seu progrés i benestar, així com per la garantia de drets socials bàsics a la seva ciutadania”. En aquest sentit, ECOM considera que el fet que Catalunya pugui disposar de pressupostos actualitzats a la realitat econòmica i social de l'any 2020 és una “responsabilitat compartida” entre govern i oposició. Davant d'això, ECOM apel·la a la “responsabilitat” de totes les formacions polítiques i els hi demana prendre consciència sobre “l'impacte” que aquestes actuacions tenen en els drets de la ciutadania amb discapacitat.

A aquest bloqueig pressupostari, diu ECOM, s'hi afegeix que els fons públics dedicats als serveis de suport a les persones amb discapacitats i especials dificultats ja venien d’una “situació de continues retallades” per la crisi econòmica del 2008. “Des d’aleshores, fa 10 anys que estan congelats”, denuncia.

La congelació dels salaris dels i les professionals dels serveis que gestionen les entitats socials i la manca de places residencials, és un fet que, segons ECOM, fa que les organitzacions de persones amb discapacitat tinguin professionals “que han perdut una gran part del seu poder adquisitiu, precaritzant els seus salaris”. Així matiex, recorden que les llistes d'espera de persones que no tenen places per poder ser ateses en els diferents serveis d'atenció directa, fan que aquestes persones vegin minvada la seva qualitat de vida i inclusió social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article