Les mesures socials dels pressupostos: 92 milions més per a dependència i desplegar el darrer tram de la renda garantida

Govern i comuns preveuen 13,1 milions d'euros per a l'atenció a la immigració i deu places extra a Inspecció de Treball


La negociació entre el Govern i els comuns per als pressupostos del 2020 preveu incrementar la partida per a les polítiques de dependència en 92 milions d'euros respecte als comptes del 2017, situant-la en un total de 1.566 milions d'euros. Així mateix, es confirma el compromís de desplegar el darrer tram de la renda garantida de ciutadania (RGC), fins arribar als 388 milions d'euros, un increment de 125 milions en comparació amb els últims pressupostos aprovats.

El pacte preveu que es reguli la comptabilitat entre la renda garantida i el treball intermitent o altres prestacions en el cas de persones vulnerables, i el Govern es compromet també a fer compatible i complementària la RGC amb feines a temps parcial en determinats supòsits.

Per combatre la sinistralitat laboral i la precarietat a la feina –i després d'un any marcat per la polèmica dels falsos autònoms en plataformes com Glovo o Deliveroo- el pacte preveu reforçar el personal a Inspecció de Treball amb 10 places addicionals en els propers dos anys, i la contractació de 35 subinspectors més.

En matèria laboral, la negociació entre la Generalitat i els comuns també preveu que s'activi un Pla d'Ocupació jove per incentivar que els nois i noies que van marxar a l'estranger per la situació precària a Catalunya durant la crisi pugin retornar. La partida que es destinarà a aquest programa serà de 2,5 milions d'euros.

Actualització de les tarifes

Els comptes pactats també preveuen que en els primers sis mesos de l'any es milloraran les tarifes en polítiques de dependència i discapacitat. En concret, aquest 2020 es destinaran 15 milions d'euros –d'un total de 90 milions en els propers quatre anys- per millorar les condicions laborals dels treballadors del sector. Els imports es podran complementar amb recursos addicionals que arribin de l'Estat, i es prioritzaran les tarifes que no tinguin millores sectorials estatals.

El pressupost per al 2020 també inclourà un augment de 34,5 milions d'euros per als Serveis d'Atenció Domiciliària (SAD) a la dependència.

Sensellarisme i immigració

Un altre dels elements del pacte és un increment del 43,7% respecte als números del 2017 en el programa d'atenció a la immigració, que tindrà una dotació de 13,1 milions d'euros, 4 més que en els últims comptes.

Pel que fa als menors immigrants que sense referents familiars a Catalunya, el pacte preveu 10 milions d'euros addicionals per a programes per a facilitar el trànsit a la seva ocupació.
El pacte també contempla la reactivació d'una estratègia catalana de lluita contra el sensellarisme, coordinant els protocols d'actuació amb tots els municipis, amb una dotació d'un milió d'euros.

A Tarragona, els comptes preveuen un projecte pilot de casa per a la infància, que segons com funcioni servirà per desplegar-lo a la resta de Catalunya. El pacte pels pressupostos també contempla el projecte de construcció d'una nova presó de dones, i un increment de 3,8 milions d'euros a millorar l'oferta de justícia gratuïta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article