Marea Blanca veu com una “escabetxada” la instrucció de Salut per desplegar la llei d’accés universal de la sanitat

Per l'entitat és “racista” i assenyala de manera “discriminatòria” les persones migrants


Marea Blanca considera que la instrucció que ha publicat recentment el CatSalut amb les actuacions necessàries per evitar el frau de llei en l'accés a l'assistència sanitària amb càrrec al CatSalut és una “escabetxada” de la llei i que va en contra de la sanitat pública universal. En un comunicat, l'entitat lamenta que la instrucció consideri frau de llei que la persona que demana atenció sanitària hagi viatjat al país d'origen els tres mesos anteriors, que patís la malaltia que ha comportat aquesta atenció amb anterioritat o que no tingui contracte de treball o qualsevol altre document que acrediti la residència habitual a l'Estat, i la veu com a “racista” perquè assenyala de manera “discriminatòria” les persones migrants que viuen a Catalunya.

Per Marea Blanca, la instrucció augmenta els requisits d'accés a la sanitat pública i creu que és un ''abús'' que no té a veure amb el respecte pel dret a la salut ni pels drets humans, que s'endureixin aquests requisits per a les persones migrades malaltes, pel fet d'haver viatjat recentment al país d'origen.

L'entitat creu que la instrucció “transforma” una persona migrant administrativament irregular en una “persona delinqüent” a través de la normativa que “de manera perversa” amplia les competències laborals dels treballadors sanitaris i de gestió de serveis públics en eines de ''control policial i de denúncia''. En aquest sentit, critica que es demani que si els professionals sanitaris tinguin indicis que els documents presentats siguin falsos es presenti denúncia a la fiscalia o als Mossos d'Esquadra.

Marea Blanca doncs, critica que després de gairebé dos anys i mig de la llei de la universalització de l'assistència sanitària no ha estat reglamentada i la proposta de reglament encara està en debat i alerten que es rebaixa, amb la instrucció del novembre de 2019, el plantejament d ela universalitat a la “inequitat”. L'entitat lamenta que en la proposta de reglament, els col·lectius en risc d'exclusió social han d'acreditar la condició de ser residents o d'arrelament, a través dels serveis socials de centres del SISCAT, abans de dos mesos d'haver sol·licitat la targeta sanitària.

Després, el CatSalut pot resoldre en tres mesos i per Marea Blanca considera que aquestes condicions dificulten l'accés universal a la sanitat. Per Marea Blanca, la instrucció retalla doncs, en col·lectius ''especialment vulnerables'' com per exemple els menors d'edat, en dones embarassades i en aportació de farmàcia.

Pel que fa als menors d'edat, segons Marea Blanca, el reglament deixarà fora de cobertura sanitària els infants fills de migrants excepte els que es considerin en risc d'exclusió social i que estiguin acollits en centres tutelats. Les dones embarassades hauran d'acreditar la seva manca de recursos a través de serveis socials.

Per Marea Blanca la proposta de reglament també “endureix” l'accés a les urgències de les persones no empadronades, entenent que la persona sense recursos com la que té una renda inferior a l'indicador de renda de suficiència de Catalunya, al voltant dels 600 euros.

Per això, Marea Blanca creu que amb la instrucció i la proposta de reglament, difon la idea que les persones més vulnerables comenten “frau de llei” i que això és “profundament fals i racista” i genera “desigualtats i discriminacions”. En canvi, consideren que sí que és frau de llei “endurir” els requisits d'accés a la sanitat pública.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article