Un fòrum internacional sobre pneumònia infantil anuncia a Barcelona una nova vacuna més assequible

És la principal causa de mortalitat infantil al món i 800.000 nenes i nens van perdre la vida el 2019 per la malaltia


El primer Fòrum Global sobre Pneumònia Infantil reuneix a Barcelona des d'aquest dimecres i fins divendres uns 300 participants d'arreu del món, entre representants de governs i institucions, com UNICEF i Save the Children, i especialistes en malalties respiratòries.

En el fòrum s'anunciarà una nova vacuna del pneumococ més assequible, de l'Institut Serum de l'Índia, i que ha d'ajudar a “arribar en aquells llocs que no tenen cobertures àmplies”, ha apuntat el president del comitè directiu del fòrum, Quique Bassat.

Aquest pediatra i investigador ha posat de relleu que les morts per pneumònia, que es concentren als països més pobres del món, són “absolutament oblidades” i ho ha contraposat a la crisi del nou coronavirus. El principal repte del congrés és reduir les morts per pneumònies almenys a la meitat en els propers deu anys.

La pneumònia és la primera causa de mortalitat infantil al món. La causen bacteris, virus o fongs i produeix en els infants dificultats per respirar perquè els pulmons són plens de pus i líquid. L'any passat van morir 800.000 infants al món per pneumònia, un cada 39 segons. Si no s'actua, nou milions d'infants podrien morir en la propera dècada.

Tot i que alguns tipus de pneumònia es poden prevenir amb vacunes i tractar fàcilment amb antibiòtics de baix cost si es diagnostiquen correctament, desenes de milions d'infants continuen sense estar vacunats. Un de cada tres infants al món amb símptomes de la malaltia no rep atenció mèdica essencial.

La desnutrició, la contaminació de l'aire i la falta d'accés a les vacunes i els antibiòtics són algunes de les causes de les morts prevenibles per pneumònia.

El fòrum, l'organitza la Fundació La Caixa, juntament amb vuit entitats internacionals de salut global. Té lloc al CosmoCaixa i reuneix líders mundials procedents d'UNICEF; ISGlobal; Save the Children; Fundació Bill i Melinda Gates; USAID; Unitaid i Gavi, the Vaccine Alliance i la coalició Every Breath Counts. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assistit en l'arrancada del congrés. També hi han confirmat la participació catorze ministres de salut de diversos països africans i asiàtics.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article