Salut llança una ‘app’ per fer seguiment de persones amb coronavirus i la campanya #JoActuo

L’Estat treballa per desplegar aquesta setmana els tests ràpids i espera que “en els propers dies” hi hagi “suficients” equips de protecció


El Departament de Salut posa en marxa una aplicació per fer seguiment de les persones que presentin símptomes compatibles amb els que causa el coronavirus i activar si és necessari l'atenció primària o, per als casos més greus, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). L'app s'anomena ‘Stop Covid-19’ i ja està disponible en Android i IOS.

L'aplicació estarà integrada en el Servei Català de la Salut (CatSalut) per relacionar les dades que s'hi entrin amb la informació prèvia del pacient. L'altra funció de l'eina és generar informació per tenir “un major coneixement” sobre com es comporta la pandèmia i com evoluciona de forma local, ha explicat la directora de l'Àrea de Ciutadania, Màrqueting i Innovació del CatSalut, Rosa Romà.

Alhora, la conselleria ha difòs una nova iniciativa per promoure el confinament a casa i fer d’altaveu dels motius solidaris pels quals la població de Catalunya està romanent a les llars del país per superar la pandèmia del coronavirus. Es tracta de la campanya #JoActuo, que a més de recordar la necessitat de quedar-se a casa, demana a la ciutadania que expliquin a tothom el perquè d’aquest gest solidari.

“Per amor als avis, per prevenció, per respectar els malalts, per donar exemple als fills, per ajudar als professionals sanitaris, per protegir els amics... Tothom aquest dies a Catalunya té una motivació per quedar-se a casa i que tothom ho sàpiga és el principal objectiu de la campanya, que, en clau institucional també recorda que som 7,5 milions de persones per aturar el coronavirus”, expliquen a Salut.

Tests ràpids i més materials

El Ministeri de Sanitat treballa per desplegar entre dijous i divendres tests ràpids que permetin recuperar la pràctica de fer la prova a tothom que tingui símptomes de coronavirus. Així ho ha explicat el director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simon, qui ha concretat que això farà incrementar els casos lleus però que, en xifres absolutes, no té perquè comportar un augment de casos greus ja que a aquests ja se'ls fa la prova. D'altra banda, també ha apuntat que “en els propers dies” hi ha d'haver “suficients” equips de protecció individuals per als professionals sanitaris, després de reconèixer “problemes” d'abastiment en alguns centres, tal com hem explicat el ‘Social.cat’.

Pel que fa a les proves, Simon ha explicat que arribaran “en quantitats molt importants progressivament” i que primer han de ser validades al Centre Nacional d'Epidemiologia. Ha explicat que l'atenció primària juga un “rol vital” en l'aplicació d'aquests tests en persones que estan seguiment domiciliari i permetrà solucionar el retard en les proves.

Pel que fa a l'efecte sobre les xifres, ha reconegut no tenir clar quant poden augmentar els casos confirmats i el que es farà és que els primers tests que arribin s'utilitzaran en una mostra prou significativa com per "valorar la transmissió" en comunitat i veure com de disseminada està. Així, ha afirmat que no s'espera una allau de casos greus i ha puntualitzat que si s'incrementa el nombre total de casos, el percentatge de greus es reduirà. Per això, caldrà “interpretar amb cura les xifres percentuals” i s'haurà d'explicar “amb cura” l'increment de positius en les avaluacions diàries que fa Sanitat.

Sobre els equips de protecció, ha assegurat que s'estan solucionant els problemes d'abastiment dels equips de protecció per als sanitaris i s'està “aconseguint mantenir l'abastiment”, tot i que amb situacions de “tensió” que es van resolent dia a dia. L'arriba del nou equip ha de permetre evitar aquestes situacions. En aquest sentit, Sanitat està recollint tot el material disponibles i necessari i l'està redistribuint entre les comunitats autònomes “de la manera mes justa possible”.

836 persones diagnosticades noves i 14 morts

El Departament de Salut ha informat que en les últimes hores s’han confirmat 836 positius nous de coronavirus SARS-Cov-2 a Catalunya i 14 morts. En total, doncs són 2.702 casos positius i 55 persones mortes, totes amb patologies prèvies. Un total de 92 persones estan greus. A més, del nombre total de persones diagnosticades arreu del país, 228 són professionals sanitaris.

Pel que fa al brot d’Igualada, Salut confirma un total acumulat de 207 positius de coronavirus SARS-CoV-2 des que es va declarar el brot. Set persones estan greus i 15 han mort amb la Covid-19. Del nombre total de casos del brot d’Igualada, 91 són professionals sanitaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Egart Vilalba Sasserra
1.

La app no esta disponible para iOS, tinc in iPhone 7 plus i a l’app store no surt res

  • 0
  • 0

Comenta aquest article