El 30% de les residències de gent gran estan afectades per la Covid-19

Afers Socials xifra en 362 les persones mortes pel coronavirus que vivien en residències

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha informat aquest dimecres que almenys 362 ancians que vivien en residències de gent gran han mort durant el mes de març afectats per la Covid-19. A més, hi ha 830 usuaris diagnosticats, 189 dels quals estan hospitalitzats. En total, 317 de les 1.073 residències tenen algun positiu o resident diagnosticat. A la ciutat de Barcelona i el seu entorn, el Departament ha començat a traslladar residents amb símptomes lleus a clíniques de mútues laborals, i es preveu ampliar el model a la resta del país.

A Catalunya hi ha un total de 64.093 persones grans que viuen en places residencials públiques i privades en 1.073 residències. L’edat mitjana dels residents és de 84 anys, la majoria dependents i grans dependents, i el 90% presenten malalties prèvies. L’any 2019 van morir a les residències de gent gran de tot Catalunya 10.979 persones, i l’any 2018, 11.402 persones, el que suposa un mitjana mensual de més de 900 defuncions.

Amb dades tancades a 31 de març però no del tot precises, els centres de la xarxa pública han informat a la Generalitat que han mort per coronavirus 362 dels seus residents, tot i que alguns d'ells ho poden haver fet en hospitals i, per tant, no es poden sumar tots a la xifra de morts que cada dia actualitza Salut. Les 830 persones residents diagnosticades, estan aïllades, estan sent tractades i la seva atenció segueix els protocols marcats pel Departament de Salut. Fins a aquesta data s’han confirmat també que són 158 les residències amb persones diagnosticades de coronavirus, però són 317 les que tenen residents amb símptomes.

Després de molts dies de reclamació per part de la premsa i entitats socials, el departament ha fet públiques les dades territoritalitzades. Així, la zona on han mort més avis residents, 129, han estat les comarques de Barcelona, que inclou la Conca d'Òdena i la residència de Capellades. Després se situa la ciutat de Barcelona, amb 120 morts.

Pel que fa als professionals, 3.184 estan aïllats o tenen simptomatologia, d’un total de més de 75.000. Les comarques de Barcelona i la capital tenen prop de 2.300 professionals aïllats preventivament o amb símptomes. Això ha provocat dificultats greus a diverses residències per la falta de personal, sobretot a les més petites i amb impossibilitat d'aïllar els malalts. En alguns centres la situació és molt preocupant, i ja s'han intervingut dues residències, a Valls i a Sant Adrià del Besòs. El departament està fent més inspeccions, com a la residència Prat de Tona (Osona), i podria intervenir aquest centre i algun altre si ho veu necessari per la "claudicació de la direcció". Per això, s'ha fet una crida a totes les persones que tinguin formació o experiència en la matèria per posar-se a disposició de les residències, els ajuntaments o el mateix Departament.

Justament, el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, ha assegurat aquest dimecres a la tarda en roda de premsa que el departament, juntament amb Salut, ha repartit uns 550.000 elements de protecció individual entre els treballadors de les residències d'ancians: 210.000 mascaretes FFP, 100.000 mascaretes quirúrgiques, 200.000 guants d'un sol ús, 32.000 bates impermeables i 28.000 ulleres de protecció. Tot el material està valorat en 1,7 milions d'euros i el Govern treballa per aconseguir-ne més perquè el flux d'arribada sigui continu.

Per millorar la situació a les residències, se n'han desinfectat 168, 103 amb els serveis propis del departament, 17 fetes per la UME i la resta pels ens locals. Els Bombers de Barcelona també han ajudat.

Trasllats a mútues professionals

D'altra banda, el departament juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut ha posat en marxa el Pla Clínica Social per reubicar en clíniques de mútues de treball persones que viuen en residències de gent gran i presenten simptomatologia del Covid-19. Aquest dimarts a la tarda ja es van fer els primers trasllats a la Clínica FREMAP on van ser derivats tots els 17 usuaris d'una residència de Barcelona i aquest dimecres i aquest dijous es continua amb el trasllat d’altres residents de cinc centres petits més de la ciutat. En aquesta primera fase del Pla Clínica Social, amb FREMAP i Copèrnic, s’han habilitat 123 places.

El Departament ha fet una millora del projecte inicial que preveia traslladar aquestes persones a hotels per l’alta complexitat que suposava l’adaptació d’aquests espais a les necessitats de persones d’avançada edat, malaltes o amb simptomatologia i, en molts casos, dependents o grans dependents. La possibilitat de reallotjar-los en equipaments mèdics permetrà millorar la seva atenció assistencial i una més ràpida adaptació. També es medicalitzaran les residències més grans i modernes, que puguin sectoritzar plantes senceres per als pacients més lleus.

L’objectiu del departament amb aquesta actuació és reubicar les persones malaltes o amb simptomatologia d’aquells centres residencials que no puguin garantir l’aïllament correctament i així, d’una banda, millorar la seva atenció sanitària, i d’altra banda, evitar el possible contagi d’altres persones residents amb la Covid-19. Les residències que quedin buides seran netejades a fons i es reservaran com a espais d’emergència en cas que sigui necessari.

L’assistència sociosanitària anirà a càrrec de personal de les clíniques –que rebran formació específica-, però també de les direccions i dels professional disponibles de les residències, a més de personal que es contractarà específicament per aquests equipaments. L’assistència sanitària es farà des de l’Atenció Primària del Departament de Salut.

Dimarts de la setmana passada ja es va posar en marxa un operatiu similar a la Casa del Mar de Barcelona, on s’han reubicat 25 persones amb discapacitat intel·lectual amb símptomes de la Covid-19 procedents de residències i llars residències i aquesta setmana també s’ha condicionat i obert l’alberg de Vic que està preparat per acollir 26 residents amb discapacitat intel·lectual.

Mesures, “amb urgència”

La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra), Cinta Pascual, ha valorat de forma positiva les mesures que el Govern proposa per frenar els contagis de coronavirus a les residències catalanes, però ha reclamat que s'apliquin amb urgència. “Les mesures ens semblen bé, però la qüestió és la data”, ha subratllat Pascual, que ha dibuixat un panorama molt complicat als centres geriàtrics a causa de la pandèmia.

Aquestes mesures passen per classificar les residències en tres tipus en funció de la mida i medicalitzar les més grans, les A. Fer algun “drenatge puntual” a les mitjanes, les B. I traslladar 108 persones de les més petites, les C. A banda, Pascual reclama testos de detecció ràpida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article