Experts analitzen les repercussions negatives per no complir la legislació en salut mental

Va ser en una conferència organitzada per Salmensa

  • Un moment de la conferència. Font: Salmensa
    Un moment de la conferència. Font: Salmensa
  • La presentació de Dones per la Salut Mental. Font: Salmensa
    La presentació de Dones per la Salut Mental. Font: Salmensa

"Drets no exercits en Salut Mental: repercussió en les dones cuidadores" aquest és el títol de la conferència que va tenir lloc el passat 18 de març a la sala d'actes del Col·legi d'Advocats de Sabadell. Organitzada per Salmensa amb l'objectiu de difondre les repercussions negatives que suposa la no aplicació de la legislació en materia de Salut Mental, sobretot, pel col·lectiu de dones cuidadores. Pocs dies abans, el 14 de març, es presentava en societat la plataforma Dones per la Salut Mental.

Diferents experts en matèria de salut mental van coincidir en el fet que, mentre no s'apliqui la legislació sobre l'atenció en salut mental, els drets de tot el col·lectiu professional i del col·lectiu atès queden negats.

Eduard Morales, adovocat de l'Institut d'Assistència Sanitària (Xarxa psiquiàtrica), apuntava que "els drets que tenim legislats no ens serveixen de res si no tenim garanties", i va apuntar que, cal un treball conjunt per assolir-les. Per la seva banda, Begoña Roman, professora de la facultat de filosofia de la Universitat de Barcelona (UB) manifestava que "no poder exercir uns drets legalment reconeguts i èticament exigibles suposa denigrar aquelles persones perquè no els hi estàs permetent una vida digna". La filòsofa va denunciar que "no és un bon estat de dret aquell que promulga els drets i els proclama, però que després no permet exercir-los a aquells que els necessiten". Finalment, va apuntar que "quan no cuidem el cuidador, és a dir, no els hi permetem exercir els drets que estan reconeguts, augmentem la malaltia mental i generem societats malaltes", i per aquest motiu, va afirmar que "és necessari fer públiques les nostres queixes i les nostres alternatives de com es podria arreglar". Per fer-ho possible, segons la Begoña Roman, cal l'empoderament i veure la necessitat d'associar-se amb la resta de persones.

Presentació de Dones per la Salut Mental

El passat 14 de març es va presentar la plataforma Dones per la Salut Mental a partir d'una performance que va tenir com a principals protagonistes deu dones familiars de malalts mentals que van denunciar que el malestar del col·lectiu de la Salut Mental es deu a la manca de voluntat política i a la insuficiència de recursos que permetin fer reals les normatives ja aprovades.

A partir d'un rellotge desordenat les dones anunciaven una mesura que contempla la normativa i que solucionaria alguns dels problemes amb els quals es troben les ciudadores. D'aquesta manera, al final de les intervencions, les hores del rellotge quedaven ben col·locades com a símbol de la feina a fer i dels resultats que es poden obtenir. La Plataforma de Dones per la Salut Mental té l'objectiu principal de reivindicar que les normatives es compleixin.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article