El 20% de les residències no han aportat dades de la seva situació a Afers Socials

El Homrani admet que han fet “tard” en la distribució d’equips de protecció a les residències, però assegura que ja està arribant el material


El 20% de les residències de Catalunya no han aportat dades encara de la seva situació al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. El conseller Chakir el Homrani ha detallat que fins aquest dilluns ho havien fet el 80% dels centres i ha recordat la importància d'informar-ne per “teixir estratègies en cada àmbit concret”. A més, ha remarcat que a partir d'aquest dijous el Ministeri de Sanitat ha establert l'obligació a tot l'Estat de facilitar aquestes dades. D'altra banda, el conseller ha explicat que, segons les dades de què disposen, hi ha hagut 393 trasllats de residents a hospitals d'aguts. 

El conseller ha explicat també que es continuen fent els trasllats de persones resients per separar aquelles que han donat positius o tenen símptomes d'aquelles que no en tenen. En aquest sentit, s'han monitoritzat 72 espais alternatius. I ho ha exemplificat: en les darreres hores s'ha programat el trasllat de 55 persones d'una residència de Manresa a l’Hotel del Món Sant Benet de Sant Fruitós del Bages; 12 residents de la colònia Güell al un consorci sociosanitari de Viladecans o 24 persones amb discapacitat intel·lectual de residències de Sabadell i Cerdanyola del Vallès a un hotel de Sabadell.

Pel que fa a les residències que tinguin testos o ajuntaments que n’hagin facilitat, ha remarcat que és “clau” que estiguin monitoritzat spel servei d'atenció primària de Salut per fer “uns processos de sectorització i aïllament millors”. El Homrani també ha informat que el 2019 va ser l'any que “més es va invertir” en l'àmbit de la dependència, 1.500 milions d’euros, però que l'aportació estatal va representar del 12% del total.

Així, l’'últim balanç de la situació a les residències és de 1.123 usuaris morts, 1.906 persones que viuen a residències de gent gran que tenen diagnòstic de coronavirus, 448 residents hospitalitzats i 239 centres amb persones diagnosticades de covid-19. El conseller, però, ha admès que aquestes dades no retraten la situació “al 100%”, sinó que es fa en base a la informació que van aportant les residències. Algunes, ha dit, “no les reporten”, i per això creu que serà “complicat” saber quina és la situació global “fins que no superi la situació”.

Gran part dels 170.000 testos del cribratge, als centres de gent gran

Tanmateix, aquest dimecres, El Homrani ha reconegut han fet “tard” en la distribució d'equips de protecció individual a les residències. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller ho ha atribuït al fet que “s'han pres algunes decisions que han fet que s'allarguessin els processos” i que, per això, van decidir comprar aquests equips directament des del departament. “Els estem intentant distribuir el més ràpid possible”, ha dit, tot i remarcar que aquest és un problema que tenen “tots els serveis essencials a tot el món”.

El conseller ha explicat que va enviar una carta al vicepresident espanyol Pablo Iglesias quan va veure que “la compra centralitzada no funcionava” i no arribava material. En la carta, li comunicava que el seu Departament començaria a fer compres directament. En aquest sentit, ha recordat que ja s'han fet dues comandes, la segona per valor de cinc milions d’euros, amb 4.300.000 elements de protecció, que “van arribant” i s'estan repartint a les residències. El Homrani creu que aquests equips de protecció són clau també per a la contractació de personal, ja que “la por de la gent és amb la seguretat” i “l'única manera de superar aquesta situació és amb els equips de protecció individuals”.

Pel que fa als tests, el conseller ha explicat que “part” dels 170.000 tests que es faran durant sis setmanes en el marc del Programa Orfeu aprovat aquest dimarts pel Govern es farà a les residències. “La limitació de tests és global, però una part important es farà a les residències”, ha dit. D'altra banda, el conseller ha assegurat que el Govern “en cap moment ha volgut culpabilitzar” les residències de la situació actual. “En totes les meves intervencions he agraït la gran feina que està fent el teixit de residències i els seus professionals”, ha destacat.

Tauletes per comunicar-se amb les famílies

El conseller també ha anunciat que el Govern disposarà aquesta setmana de 1.000 tauletes tàctils que repartiran a les residències de gent gran per tal que els seus usuaris puguin comunicar-se amb els seus familiars. El Homrani ha explicat que s’està treballant per millorar “l'acompanyament en moments tant durs”, en què no es poden fer “els processos de dol per les morts” que hi ha per part de residents.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article