Les entitats denuncien que els infants són els “grans oblidats” durant la pandèmia i demanen un full de ruta

“Aquesta crisi posa en dubte el compliment dels drets de la infància, i agreujarà en un futur encara més les desigualtats”, alerta la PINCAT


La Plataforma d’Infància de Catalunya de la Taula del Tercer Sector (PINCAT), que aplega més de 900 entitats socials d’infància a través de 21 federacions, reclama al Govern que infants i adolescents estiguin “al centre de la presa de decisions polítiques en la gestió de la Covid-19”. Consideren que, fins ara, “han estat els grans oblidats, perquè s’ha tingut una mirada nul·la cap a les seves necessitats”. La PINCAT recorda que “les actuals circumstàncies excepcionals sanitàries, econòmiques i socials fan imprescindible un compromís ferm de les administracions amb la infància i l’adolescència”, sobretot aquella que està en una situació de major vulnerabilitat social, “per no tornar a deixar enrere cap infant”, com va succeir a la crisi de 2008. Per això, la PINCAT demana al Govern i als partits polítics un full de ruta específic per a la infància que protegeixi i garanteixi el seu benestar. 

En aquest sentit, les entitats socials proposen que l’Observatori dels Drets de la Infància, format per l’Administració i en gran part per les entitats socials, tingui un “paper promotor” per definir aquestes mesures i accions a través de grups de treball que dissenyin i planifiquin els passos a seguir perquè els infants també puguin sortir d’aquesta crisi.

“Un mes després de l’aprovació del decret d’estat d’alarma, es constata que la tornada a la normalitat s’haurà de fer de manera gradual i que un dels col·lectius que trigarà més a recuperar l’activitat ordinària seran les nenes i els nens i els i les adolescents”, alerten a la PINCAT, que, a més, defensa que el retorn vagi acompanyat d’ajudes i “suport a les famílies que hauran de conciliar la feina i la cura dels fills mentre no puguin tornar a l’escola.

De fet, en ple confinament, a la PINCAT avisen que la situació implica que els infants “no puguin gaudir del dret de l’educació de manera plena”, per culpa de la bretxa educativa i digital. Tampoc, adverteixen, poden gaudir en igualtat de les relacions socials. “Un exemple és la posada en marxa de l’escola en línia, després de la Setmana Santa, que exclou 55.000 famílies que ‘estan desconnectades’ educativament i digitalment, perquè a casa seva no tenen els dispositius o les eines corresponents, perquè no tenen recursos econòmics per fer front al pagament d’internet, perquè són llars que no tenen ni tan sols accés a subministraments bàsics, com l’electricitat, o perquè els infants no tenen suport parental”, es queixen a la plataforma.

Per això a la PINCAT consideren que “aquesta crisi està posant en dubte el compliment dels drets de la infància i l’adolescència, i accentua i agreujarà en un futur encara més les desigualtats ja existents en tots els àmbits: educació, cobertura de les necessitats bàsiques, habitatge, accés a la tecnologia...”. I alerten que, abans de la pandèmia, “la infància ja era el col·lectiu més castigat per la pobresa”, perquè un de cada tres infants a Catalunya es troba en situació de vulnerabilitat, segons dades de l’Idescat.

“Tot el possible” pels infants

“Com que la infància no té dret a vot, aquest col·lectiu sovint és oblidat de les accions i discursos polítics. No obstant això, cadascuna de les decisions que s’estan prenent les afecta directament, ara mateix i en un futur”, denuncien les entitats de la infància. Per això, creuen que és imprescindible que, durant la gestió de la Covid-19, es tingui en compte els interessos dels infants “com a subjectes de ple dret”, tal com reconeix la Convenció de l’ONU sobre els Drets dels Infants.

És per aquest motiu que la PINCAT reclama que “es faci tot el possible per vetllar per una ràpida recuperació de tots els àmbits en què aquesta crisi ha impactat, com són la salut mental, el benestar físic i emocional, la convivència amb altres infants en un entorn educatiu igualitari, o la possibilitat de gaudir del dret al lleure”.

A la PINCAT li preocupa que “per donar solució a la crisi sanitària s’estigui deixant de banda la cura d’altres àmbits de la salut que són primordials pel desenvolupament de la infància”. “Són esferes que cal recuperar, com més aviat millor, i que, per tant, cal tenir planificades una sèrie d’accions clau en aquesta línia”, reclamen, i recorden la tasca imprescindible que realitzen les centenars d’entitats que treballen a Catalunya en infància. Per això, reclamen que se les tingui en compte “en el procés de presa de decisions i planificació de properes accions”. “Esperem que la Generalitat tingui en compte l’expertesa i professionalitat de les entitats”, conclouen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article