Entitats alerten que el coronavirus posa en risc gairebé 9.500 llocs de feina de persones amb discapacitat intel·lectual

Dincat i Ammfeina demanen al Govern que garanteixi la viabilitat dels centres especials de treball


Les associacions Dincat i Ammfeina alerten que el coronavirus posa en risc gairebé 9.500 llocs de feina de persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental a Catalunya.

Reclamen al Govern que garanteixi la viabilitat econòmica dels Centres Especials de Treball d'iniciativa social de Catalunya. Un 80% dels centres ha posat en marxa mesures extraordinàries per evitar l'aplicació d'un ERTO i preservar el lloc de feina dels seus treballadors.

El sector reclama un pla de xoc urgent que contempli, entre altres mesures, dotar de liquiditat els CET, fer efectius els importants pendents o incrementar les subvencions.

Segons un observatori conjunt de les dues entitats, cap CET va poder garantir l'activitat productiva amb normalitat només 15 dies després del decret d'estat d'alarma. En un 64% dels casos, l'activitat era inferior o igual al 25%.

En aquest context, gairebé el 80% de centres va posar en marxa mesures extraordinàries per evitar un ERTO, com ara el teletreball (70%), l'adaptació de jornades (67%) i les reduccions de jornades dels equips (42%). Tot i això, la majoria assegura que és probable que es vegin obligats finalment a aplicar un ERTO.

“Les decisions que es prendran les pròximes setmanes en torn el repartiment de subvencions seran clau per determinar un futur digne per a moltes persones amb discapacitat intel·lectual”, explica Carles Campuzano, Director de Dincat. Per aquest motiu, Campuzano reclama al Govern “que compleixi amb el seu compromís social i blindi almenys la subvenció que tenien els CET, que ja és insuficient des de fa més de 10 anys”. Capuzano afegeix que s’esta fent un sobreesforç per evitar els ERTOS, però recorda que qualsevol retallada “implicaria la pèrdua de milers de llocs de treball”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article