La fiscalia eleva a 36 les diligències penals obertes per la gestió de la pandèmia a les residències

El ministeri públic manté el seguiment per la via civil de gairebé 80 centres


La fiscalia ha elevat a 36 les diligències penals que té obertes a Catalunya per la gestió de la Covid-19 en residències. Són quatre més que la setmana passada. Tres diligències s'han obert a la Fiscalia Provincial de Barcelona i una quarta a la de Girona, segons ha informat la Fiscalia General de l'Estat. En l'àmbit civil, el ministeri públic continua fent el seguiment de gairebé 80 centres. En aquest cas, es tracta de diligències per fer un seguiment de la situació a les residències i per la protecció de les persones usuàries. En el conjunt de l'Estat, la fiscalia té obertes 224 investigacions penals i 194 diligències civils. Respecte a la setmana anterior, la fiscalia també informa de dos nous procediments judicials oberts

La Fiscalia Provincial de Barcelona té obertes 19 diligències penals obertes, tres més que fa una setmana. Entre aquestes, n'hi ha una per una denúncia presentada per un particular contra l'administració; una altra per una denúncia interposada per familiars de diferents residències geriàtriques, i una denúncia presentada per una agrupació d'afectats per la Covid-19.

També es mantenen incoades diligències penals després de rebre una comunicació per part del registre civil de Sant Boi de Llobregat per defuncions en quatre residències, i una altra arran d'una comunicació de l'Agrupació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència (ASCAD). Les tres noves diligències són per fets ocorreguts en tres residències.

La fiscalia de l'àrea de Granollers manté obertes cinc diligències penals, quatre corresponents a residències i una cinquena incoada després de la denúncia d'un particular contra personal sanitari d'un centre. A l'àrea de Sabadell continuen obertes cinc diligències; a la de Terrassa, una mentre que ja se'n va arxivar una altra; a la de Mataró, tres; a la de Manresa-Igualada, una , i a la Fiscalia Provincial de Tarragona, una altra.

La Fiscalia Provincial de Girona ha obert aquesta setmana diligències per la denúncia interposada per una associació en relació a una residència. Tot i que la Fiscalia General de l'Estat no ho concreta en el seu comunicat, segons va publicar aquest dimarts l'ACN, la fiscalia investiga el geriàtric Palafrugell Gent Gran per la mort de 36 persones grans durant la pandèmia, després que l'associació de familiars de residents i usuaris del centre n'informés la fiscalia.

Dos nous procediments judicials

Pel que fa als procediments judicials, la fiscalia ha informat de tres de nous oberts a Catalunya. Un d'ells al jutjat número 8 de Vilanova i la Geltrú, en relació a una residència, i un altre al jutjat número 7 de Gavà, en relació a un altre centre. A més, el jutjat de primera instància i instrucció número 3 de Vilanova i la Geltrú va arxivar una denúncia –amb el vistiplau de la fiscalia– interposada per un familiar d'un resident dies abans de la declaració de l'estat d'alarma. La denúncia es va presentar perquè es considerava "unilateral" i "injustificada" la restricció de visites al centre.

A més, continuen oberts els tres dels que ja tenia constància la fiscalia. Dos es mantenen oberts als jutjats de Sabadell, una d'elles per desatenció i falta de tractament, i una altra als de Cerdanyola del Vallès, per presumptes delictes de falsedat en document oficial i omissió del deure de socors.

El seguiment a l’àmbit civil

Pel que fa a l'àmbit civil, la fiscalia manté el seguiment de gairebé 80 centres. La Fiscalia Provincial de Barcelona manté oberta una diligència que inclou el seguiment de 16 residències. La de Granollers en fa el seguiment de set; la de Sabadell, 25; la de Manresa-Igualada, dues, i la de Terrassa, 12.

A l'àrea de Vilanova i la Geltrú-Gavà, la fiscalia té 13 diligències civils obertes. En aquests casos, la Fiscalia General de l'Estat informa que el ministeri públic està pendent d'actualitzacions de les dades remeses des de l'administració i dels registres civils de la zona. A més, la fiscalia ha demanat al Departament de Salut informació concrecions sobre alguna residència respecte al seguiment i monitorització del centre, així com del número de persones mortes, el percentatge de proves PCR que s'han fet i el pla d'actuació davant de possibles repunts del virus. La resposta de Salut sobre aquests aspectes va arribar a la fiscalia el 9 de juny.

La Fiscalia Provincial de Tarragona fa el seguiment en l'àmbit civil de dues residències, i la de Girona té oberta una diligència genèrica de seguiment de residències. A Lleida, la fiscalia va arxivar ja fa setmanes una diligència civil que va obrir per possible contagi de residents en un centre, perquè no va apreciar que hi hagués negligència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article