La meitat de les famílies ateses per Càritas a Barcelona no poden pagar les despeses de l’habitatge

Una de cada quatre llars no té cap mena d'ingrés des de l'inici de la pandèmia


La crisi social i econòmica que deixa la pandèmia de la Covid-19 es fa cada cop més evident, i els estudis de diversos organismes i entitats així ho corroboren. És el cas de l’últim informe realitzat per Càritas Diocesana de Barcelona, en el qual s’apunta que les famílies que atenen han patit unes fortes reduccions en els seus ingresos, el que provoca que gairebé la meitat no pugui fer front als pagaments de lloguers o hipoteques, o que una de cada una de cada quatre llars  no tinguin cap mena d’ingrés des de l’inici de la crisi sanitària. 

A més a mes, els resultats de l’informe ‘Primer impacte de la crisi de la Covid-19 en les famílies ateses per Càritas Diocesana de Barcelona’, assenyalen que a un 41% de les famílies els hi és impossible seguir una dieta equilibrada, o que un 24% no pot comprar medicaments. 

L’impacte ha estat molt intens segons revelen la majoria de les dades de l’informe, pel qual s’han entrevistat a 475 llars ateses per l’entitat. S’apunta a una elevada destrucció d’ocupació, i un augment de la taxa d’atur de 26 punts percentuals, cosa que ha afectat, al seu torn, en la davallada dels ingressos, del 36%. Així, els ingressos provinents de l’ocupació formal (feines amb contracte) han caigut un 42%, i els provinents de l’ocupació informal (economia submergida) un 73%, posant de manifest la major vulnerabilitat de les persones que fins ara han estat subsistint amb feines precàries. “La desprotecció d’aquestes persones s’agreuja, ja que no poden accedir a les prestacions per desocupació. En el cas de les persones en situació administrativa irregular és més greu, perquè no tenen accés ni tan sols a la darrera xarxa de protecció recentment aprovada, l’Ingrés Mínim Vital (IMV), ni a la Renda Garantida de Ciutadania (RGC)”, denuncien des de l’organització. . 

Els conflictes familiars han augmentat un 19%

D’altra banda, la crisi de la Covid-19 i el confinament han dificultat la convivència i la conciliació de la vida laboral i familiar, provocant un augment dels conflictes en un 19% i la impossibilitat de compatibilitzar la feina amb la cura d’infants i adolescents. Així, un 13% de les llars ha hagut de renunciar a una feina per fer-se cura dels menors. 

A aquesta situació s’hi suma la bretxa digital existent, amb un 12% de les llars sense accés a internet i un 35% sense habilitats per fer tràmits per aquesta via, mentre que en una de cada tres llars ha baixat el rendiment escolar, no només per no disposar d’aparells electrònics, sinó també per altres tipus de dificultats personals. 

Així mateix, la crisi i el confinament han tingut un impacte negatiu sobre la salut, especialment sobre l'estat psico-emocional de les famílies. Una de cada quatre llars ha vist com empitjorava l'estat físic general dels seus membres i en set de cada deu la crisi ha provocat un increment de l'ansietat i la dificultat per dormir.

“L’estudi mostra que la crisi no és igual per a tots i que novament les persones més fràgils són les que estan patint de manera més intensa un empitjorament en les seves condicions de vida, les famílies inicien aquest període de nova normalitat amb una situació de major vulnerabilitat, ja que les seves condicions són molt pitjors que fa tres mesos”, alerten des de Càrites. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article