El Govern aprova que Salut disposi de la sanitat privada si l’evolució de pandèmia ho requereix

L'executiu aprova un decret que adapta l'administració un cop ha decaigut l'estat d'alarma


El Consell Executiu ha aprovat un decret llei que habilita el Departament de Salut a disposar de la “capacitat productiva” dels centres sanitaris privats, laboratoris clínics i mútues d'accidents de treball en cas que, per incidència de la pandèmia, es requereixi. La mesura forma part d'un decret que busca adaptar l'administració un cop ha decaigut l'estat d'alarma i es “mantenen” i “s’ajusten” mesures d'urgència adoptades en els darrers mesos en els àmbits sanitari i administratiu.

L'habilitació en Salut comportarà la integració funcional, transitòria i parcial dels centres i establiments al Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT) i hauran d'atendre els encàrrecs d'activitats procedents de la conselleria.

Segons han explicat, les condicions actuals de l’evolució de la pandèmia no justifiquen una reserva integral de tot el potencial assistencial dels recursos sanitaris privats, ni una intervenció sobre els mateixos, però sí preservar la capacitat d'accés immeditat del sistema públic.

Aquest accés al SISCAT es planteja sota una triple dimensió. En primer lloc, per ser operatiu durant el “període transitori de recuperació de la normalitat en l’àmbit de l’atenció sanitària”, per afrontar “augments” de demanda assistencial fruit de la incidència directa de la Covid-19 i es planteja sota la perspectiva d’abordar “plans de contingència” en aquells àmbits on sigui necessari i amb la “intensitat” que la realitat de cada supòsit exigeixi.

La posada a disposició dels laboratoris inclou la facultat d’imposar autoritzacions per a la realització de proves de caràcter privat per garantir la disponibilitat de la capacitat productiva màxima pel sistema públic de salut “en cas de necessitat”, així com poder “adoptar mesures per a l’establiment de preus màxims aplicables a la realització de proves diagnòstiques per garantir un accés en condicions d’equitat i evitar el risc de qualsevol situació”.

Amb aquesta decisió el Govern busca tenir una “xarxa de seguretat per absorbir pics de pressió assistencial com a conseqüència directa de la pandèmia”. “L’autoritat sanitària, doncs, actuant a través del Servei Català de la Salut, ha de continuar retenint la capacitat per gestionar-les i valorar la seva necessitat de continuïtat en cada context, sempre en funció de les previsions dels experts en salut pública i la valoració objectiva de les necessitats i la capacitat d’obtenir la cobertura requerida per a l’atenció sanitària en cada moment”, apunten.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article