Afers Socials tanca dues residències al Vallès Occidental i Sant Adrià del Besòs per possibles irregularitats

Es tracta de la Residència d’Ullastrell i la Residència Sant Adrià, de les quals la conselleria espera la resolució dels expedients sancionadors


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decidit tancar cauterlament la Residència d’Ullastrell (Vallès Occidental), gestionada per l’empresa Apaser Residencial, i la Residència Sant Adrià (situada a Sant Adrià de Besòs, Barcelonès), gestionada per l’empresa Residència Sant Adrià SL, a l’espera de rebre la resolució definitiva dels expedients sancionadors oberts per les “greus irregularitats detectades en el funcionament i organització dels centres durant l’emergència sanitària de la Covid-19”.

“Demanem el tancament davant la constatació que les residències no compleixen els requisits establerts per garantir els drets de les persones residents en el marc de la crisi sanitària de la Covid-19, i que no es pot assegurar que les direccions dels centres garanteixin també els drets dels treballadors i les treballadores”, expliquen a la conselleria en un comunicat.

La Residència d’Ullastrell és un centre privat amb 34 places, 19 de les quals són publiques. El 16 d’abril la Generalitat ja va intervenir la residència i va substituir temporalment Apaser Residencial per una altra entitat gestora, la Fundació Vallparadís, amb l’objectiu de reconduir la situació en què es trobava el centre per l’afectació de la Covid-19. Actualment, la residència ja està qualificada com a “verda”, dins de la classificació vinculada als contagis i l’afectació.

El Servei d’Inspecció va obrir l’expedient sancionador a Apaser Residencial el 3 de juny per cinc presumptes infraccions greus i 11 presumptes infraccions molt greus que poden ser sancionades amb multa de 4.000 euros cadascuna de les greus i amb 7.900 euros cadascuna de les molt greus, a més de tancament temporal de l’establiment per un període de quatre anys.

La Residència Sant Adrià també és un centre privat, en aquest cas amb 25 places, 20 de les quals amb finançament públic. La Generalitat la va intervenir el dia 31 de març i va substituir els gestors pel Consorci de Salut i Social de Catalunya, que ha controlat la situació assistencial i sanitària de la residència i actualment està també qualificada com a “verda” pel que fa a la Covid-19.

El Servei d’Inspecció va obrir l’expedient sancionador a Residència Sant Adrià SL el 3 de juny per dues presumptes infraccions greus i vuit presumptes infraccions molt greus que poden ser sancionades amb multa de 4.000 euros cadascuna de les greus i amb 7.900 euros cadascuna de les molt greus, a més de tancament temporal de l’establiment per un període de quatre anys.

Ara, les entitats responsables de la gestió tenen l’obligació de fer efectiu el tancament del centre en coordinació amb el Departament, que ja ha començat a treballar en la reubicació i garantia de drets de les persones residents durant les properes setmanes. En primer lloc, s’oferirà a les famílies una alternativa en un altre centre privat, i en segona instància, se’ls oferirà una plaça pública. Fins al tancament efectiu dels centres, continuaran al capdavant la Fundació Vallparadís i el Consorci de Salut i Social de Catalunya, respectivament. Fa tan sols una setmana, el Departament ja va suspendre la concessió en dues residències gestionades per Eulen a Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article