Gairebé un 70% dels membres de les llars ateses per Càritas no té feina

Els ingressos de les famílies que depenen de l’economia submergida cauen un 73%


La pandèmia de la Covid-19 està tenint “un impacte sense precedents” en l’economia, el mercat laboral i la societat, i està empitjorant les condicions de vida per a moltes persones que ja es trobaven en situació de vulnerabilitat. Així ho constata Càritas Diocesana de Barcelona en el seu darrer informe, ‘Primer impacte de la crisi de la Covid-19 en les famílies ateses per Càritas Diocesana de Barcelona’. Detallen al document que gairebé un 70% dels membres de les llars ateses no té feina i que aquesta xifra ha augmentat 26 punts percentuals

En concret, a Barcelona ciutat hi ha un total de 92.735 aturats i, expliquen a l’entitat, “la situació no millorarà a curt termini”. A principis de març, el 40,6% dels membres de les llars ateses per Càritas es trobaven aturats, i l'impacte de la Covid-19 l’ha fet augmentar fins al 67%.

A més, diuen a Càritas que la paralització econòmica i empresarial ha provocat que els ingressos de les famílies s’hagin reduït un 36% des de l'inici de la crisi. “Però la reducció més important ha estat en les famílies
que treballaven en l'ocupació informal, que han disminuït un 73%, mentre que els ingressos de les ocupacions formals s’han reduït a gairebé la meitat”, expliquen.

Detallen a l’ONG que aquesta situació afecta “en major mesura les llars en situació administrativa irregular”, que es veuen obligades a buscar feina en el mercat informal. “Són persones que treballen en feines de servei domèstic, cura i acompanyament a menors, majors i dependents, venda ambulant o recollida de residus, entre d’altres, i que no poden accedir a prestacions com la Renda Garantida de Ciutadania o l’Ingrés Mínim Vital per la seva situació administrativa”, amplien.

Tanmateix, tot i el context advers, expliquen a l’entitat que el seu projecte d’inserció laboral, ‘Feina amb Cor’, ha seguit en marxa i 105 persones han trobat feina. D’aquestes, un 28% estan treballant en serveis sanitaris o d’atenció social, i un 24% en feines de manteniment, neteja o consergeria.

Per tot plegat, en un context que qualifiquen de “màxima fragilitat”, Càritas demana establir programes de treball decent, garantits per la Generalitat de Catalunya i els ens locals. “Es necessitats socials s’han multiplicat, així com les necessitats d’ocupació per part de les persones en situació d’exclusió social. Cal establir programes, juntament amb el tercer sector, que garanteixin una feina digna”, expressen. També reclamen que les polítiques d’ocupació se centrin els col·lectius més vulnerables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article