ECAS denuncia la “insuficiència” de l’Ingrés Mínim Vital i demana una renda que simplifiqui la gestió

Critica la complexitat dels requisits, la burocràcia i la poca dotació de recursos de suport a la tramitació


Les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) ha denunciat aquest dijous la insuficiència de l'Ingrés Mínim Vital i ha demanat una renda bàsica universal que simplifiqui la gestió i trenqui amb l'estigmatització de les persones en situació de vulnerabilitat. Segons l’organització, la posada en marxa de la prestació ha causat un “col·lapse” per les més de 400.000 sol·licituds, 41.000 a la ciutat de Barcelona, la qual cosa, “evidencia que l'emergència social en què ens trobem”, un fet que requereix d'una “major voluntat política per posar fre a la generalització i cronificació de la pobresa”. 

La federació, que agrupa 114 entitats socials, critica la complexitat dels requisits, la burocràcia i la poca dotació de recursos de suport a la tramitació, que “desborden les vies d'accés a una prestació molt minsa que no permet sortir de la pobresa”. Segons ECAS, la cobertura de l’Ingrés Mínim Vital a finals de juny era del 3% del total de persones en situació de necessitat, i arribaria al 7% quan es desplegués del tot.

Per això, ECAS defensa la implantació progressiva d'una Renda Bàsica Universal, “que ha de passar necessàriament per una revisió de la fiscalitat” per obtenir els recursos per finançar-la. Així mateix, mentre no es facin efectius els canvis estructurals per desenvolupar-la plenament, l’organització reclama de manera urgent una prestació amb un abast molt més ampli que el que planteja l'Ingrés Mínim  Vital.

En concret, ECAS reclama una renda a partir dels 18 anys, que tingui en compte especialment els joves extutelats; per a totes les persones amb un mínim d'arrelament de sis mesos, incloent els migrants que no han pogut regularitzar la seva situació; també demana que sigui una prestació individual, incondicional, que asseguri els ingressos suficients per sortir de la pobresa, i que es pugui complementar amb altres ajuts puntuals i amb ingressos salarials, i a la qual s'accedeixi de manera simple i àgil.

ECAS considera que el contrast entre la prestació que caldria en aquests moments i els plantejaments de l'ajut del Govern espanyol evidencia que s’ha fet un “petit pas” per assegurar uns ingressos mínims a la població més vulnerable, “però no davant la solució, ni tan sols d’aquesta pobresa més acusada”.

ECAS va més enllà, i apunta que segons la informació que disposen, la prestació arribaria a cobrir només el 3% del total de persones en situació de necessita, fent el càlculs a partir de les sol·licituds rebudes en els deu primers dies (344.585, de les quals 48.402 a Catalunya), i tenint en compte que la taxa de pobresa o exclusió (AROPE) és del 26,1% a l’Estat espanyol  (12,3 milions de persones) i del 23,8% a Catalunya. La previsió del Govern espanyol d’arribar amb la plena implantació de l’Ingrés Mínim Vital a 850.000 persones representaria un 7% del total de pobres, segons xifres anteriors a l’impacte de la Covid-19 (9.950.000 persones el 2018, un 21,5% de la població).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article