La violència masclista va ser la primera causa de petició d’advocat d’ofici a Barcelona durant l’estat d’alarma

Es van atendre més de 1.000 peticions, per sobre dels robatoris i el narcotràfic


Entre el 30 de març i el 21 de juny s'han produït més de 1.000 peticions d'assistència jurídica gratuïta sobre violència de gènere per part del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB). Això suposa que l'assistència a les víctimes de violència sobre la dona durant el confinament ha estat la matèria sobre la qual s'han generat més peticions d'assistència lletrada.

Per darrere de la violència de gènere, les matèries d'actuació majoritàries durant l'estat d'alarma han estat en relació a la recerca judicial (amb més de 830 peticions) el robatori amb força (amb prop de 800 peticions), el narcotràfic (més de 670) i robatori amb violència (més de 630).

L'ICAB recorda que les víctimes de violència de gènere tenen dret a la justícia gratuïta per a tots els procediment penals o civils que es tramiten davant els Jutjats de Violència sobre la Dona durant els dos anys de vigència de la designa, en els quals la interessada tindrà sempre designat el mateix professional. Per això, des del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona es posa de manifest la importància que les víctimes puguin ser assistides per un advocat des del primer moment i especialment a l'hora de fer la seva primera declaració a comissaria per garantir que rebi una informació completa dels drets que l'assisteixen des del principi, així com un acompanyament adequat al llarg de tot el procediment que les empari, també, emocionalment.

Així mateix, l'ICAB considera necessari incorporar el Conveni d'Istanbul a l'ordenament jurídic espanyol i promoure la formació especialitzada i amb perspectiva de gènere entre tots els professionals que intervenen en procediments de violència de gènere per poder combatre aquesta xacra social.

D’altra banda, l'ICAB posa de manifest també que des de mitjans de març i fins a mitjans de maig es va reduir de manera notable els telefonemes rebuts al Torn d’Ofici, ja que el confinament i la presencia policial als carrers per vigilar el compliment de les mesures dictades en la declaració de l'estat d’alarma va provocar el descens dels delictes en totes les seves modalitats. Els advocats de l'ICAB donen servei als partits judicials d'Arenys de Mar, Badalona, Barcelona, Berga, Cornellà de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, Igualada, El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

El confinament també va impulsar l'ús de la videoconferència per fer la declaració dels detinguts davant del jutge de guàrdia. Des de la posada en marxa el passat 30 de març, el 79% de les assistències a detinguts s'han realitzat de forma telemàtica.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article