Educació preveu tenir a l’agost una alternativa a les targetes moneder per als infants vulnerables

Diversos alcaldes metropolitans han demanat a l'executiu que no tanqui aquesta via

El Govern preveu tenir a l'agost una eina alternativa a les targetes moneder per garantir l'alimentació d'infants vulnerables. Ho ha explicat a Tarragona el conseller d'Educació, Josep Bargalló, durant la presentació de la nova unitat Barnahus d'atenció integrada a menors víctimes d'abusos sexuals. Bargalló ha sortit així al pas de la petició que diversos alcaldes metropolitans han fet a la Generalitat perquè reconsideri el tancament de les targetes moneder vinculades a les beques menjador. 

El conseller ha recordat que les beques menjador són per al curs escolar i ha descartat seguir aplicant ara aquesta eina. Sí ha reconegut, però, la tasca dels ajuntaments davant del buit que s'ha creat i ha anunciat l'ajut que estarà disponible el mes d'agost.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i diferents alcaldes metropolitans han exigit per carta a Bargalló i al conseller Chakir El Homrani, que la Generalitat reconsideri la decisió de finalitzar els ajuts alimentaris a través d'aquestes targetes durant totes les vacances escolars. En la missiva, apunten que és un “greu incompliment d'un compromís amb els drets fonamentals dels infants més vulnerables”.

Bargalló, però, ha recordat que les beques menjadors no es donen a tots els menors de famílies vulnerables, ja que n'hi ha que accedeixen a altres tipus d'ajuts. Per això, i en tant que a l'estiu no hi ha escola, el conseller considera que seguir aplicant aquesta eina faria que els membres de l'administració catalana fossin “injustos”.

“Del que estem parlant”, ha indicat Bargalló, és de com “atendre les necessitats alimentàries ara d'infants i adolescents de famílies vulnerables”. I un cop situada la qüestió en aquest punt, el Govern “és conscient” de la feina que fan molts ajuntaments per atendre aquestes necessitats, “per exemple per la via d'ajuts o per la via de casals”.

Per això ha anunciat que el Govern “està treballant perquè ben aviat, en el mes d'agost, es pugui oferir un ajut als ajuntaments que estan fent aquesta feina”. Bargalló ha volgut puntualitzar que aquesta és una qüestió que “atén els serveis socials de proximitat”, i ha admès que aquest any és “especialment complexa i necessària”. I pel que fa a la targeta moneder, no creu que sigui la millor manera per solucionar aquesta qüestió, sinó que “en una situació com l'actual és el menjar”.

Reconsiderar la situació

D’altra banda, junt les alcaldies metropolitans, es sumen més veus que demanen a Educació reconsiderar la seva decisió. És el cas de CCOO, qui ha considerat que aquesta decisió no compleix l'acord pres al Parlament de seguir ingressant l'import diari de les beques menjador durant els mesos de juliol i agost. “Durant aquest crisi sanitària, la vida de moltes persones ha empitjorat i ha derivat en una greu crisi econòmica i laboral que ha crescut exponencialment des del mar”, ha dit CCOO en un comunicat, on ha qualificat de “vergonya” la decisió de la conselleria. Pel sindicat, la decisió d'Educació “vulnera clarament el dret a l'alimentació”.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article