Els beneficis de la vacuna “superen els riscos” i està indicada per a casos lleus i greus, segons el govern espanyol

El medicament de Pfizer protegeix a priori de la nova soca, tot i que encara és "prematur" i caldrà seguir investigant


Els beneficis de la vacuna contra la Covid-19 que es preveu que Espanya comenci a administrar aquest diumenge "superen els riscos", segons ha indicat la directora de l'Agència Espanyola de Medicaments, María Jesús Lamas. En la roda de premsa dels tècnics del Ministeri de Sanitat per informar de l'última hora de la pandèmia, Lamas també ha assegurat que el medicament de Pfizer està indicat per atacar el coronavirus, tant en casos lleus com greus, per bé que ha admès que caldrà una estadística més àmplia per determinar l'eficàcia concreta en els segons. També protegeix de la nova soca detectada al Regne Unit, per bé que és "prematur" i caldrà seguir investigant.

"Hi ha dades suficients per garantir la seguretat de la vacuna", ha assegurat Lamas, que també ha explicat que els efectes secundaris que s'han determinat fins ara "són molt habituals en aquest tipus de vacuna". Els estudis publicats fins ara determinen que els beneficis "superen els riscos" i per això se li ha concedit l'autorització "provisional". Queden per saber qüestions com ara "el temps d'immunització, la resposta que es pot esperar en dones embarassades, o en persones immunocompromeses, o en els nens". Qüestions que, ha dit, s'aniran resolent a mida que vagi augmentant el percentatge de persones vacunades.

Davant d'aquestes eventualitats, la secretària d'Estat de Sanitat, Sílvia Calzón, ha explicat que es demanaran informes mensuals sobre l'evolució de la vacunació i les possibles contraindicacions que es puguin detectar. Pel que fa a la campanya de vacunació, Calzón i Lamas han recordat que d'acord amb les Comunitats Autònomes i amb el que dicta la Unió Europea, els primers a rebre l'antivirus seran els residents de geriàtrics i el persona que hi treballa, seguits del personal sanitari en primera línia de risc.

Ambdues alts càrrecs del Ministeri de Sanitat també s'han referit a la nova soca de la Covid-19 que s'ha detectat al Regne Unit, i que ja ha fet que desenes de països europeus, entre ells Espanya, prohibeixin els vols provinents d'aquest país. Lamas ha assegurat que se seguirà "amb especial atenció" tot el que estigui relacionat amb la nova variant però ha indicat que, a priori, "sembla que la vacuna protegirà". No ha negat que "encara és prematur" però ha subratllat que "les dades prèvies apunten que no se'n veuria afectada l'eficàcia".

Finalment Calzón s'ha referit al registre de persones que no es vulguin vacunar que l'executiu estatal i les Comunitats Autònomes estudien implementar. La secretària d'Estat de Sanitat no n'ha donat detalls específics però sí ha volgut deixar clar que registrar el rebuig a la vacunació "pot ser d'interès" per establir quines són les causes a la negativa "entre determinats grups de població", per "reforçar la informació sobre els beneficis de les vacunes".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article