Vall d'Hebron facilita il·lustracions personalitzades per cobrir la quimioteràpia dels infants en tractament

Poden escollir la fotografia o la imatge que volen posar al dispensador de la seva medicació


Els pacients pediàtrics d'oncologia de l'Hospital Vall d'Hebron poden escollir amb quina imatge volen cobrir els sèrums i les quimioteràpies dels seus tractaments. La iniciativa forma part del projecte Superbox, a través del qual un equip multidisciplinar ha ideat unes caixes amb il·lustracions humanitzadores per cobrir la medicació. 

L'objectiu és que els pacients visquin de manera més positiva aquesta medicació. El pediatra del servei d'oncologia del centre hospitalari i impulsor de la iniciativa, Pablo Velasco, ha explicat que la quimioteràpia provoca “ansietat o incomoditat” i que tapar la medicació amb una il·lustració fa que tot el procés sigui “més confortable”. Sílvia, mare d'un nen amb leucèmia, valora molt positivament la idea.

El projecte neix fa cinc anys, quan van veure un projecte provinent del Brasil per tapar les caixes de medicació amb imatges de superherois. Des de llavors es van posar a treballar per millorar la idea, ja que el projecte impulsat al Brasil no permetia veure la medicació ni oferia tota la seguretat necessària, segons Velasco. El resultat són unes capses que permeten l'ús de qualsevol tipus de medicació i pals per a subjectar-les, així com la seva higienització.

El projecte s'ha posat en marxa fa uns dies i Velasco ha explicat que han pogut observar com els pacients escullen les imatges segons quin és el seu estat d'ànim. A més, suposa una “finestra de comunicació” entre aquests i els sanitaris.

Els pacients poden escollir un seguit d'imatges cedides per il·lustradors o fotògrafs o bé imprimir les seves pròpies imatges o fotografies. La coordinadora de Treball Social a l'hospital, Eunice Blanco, ha explicat que s'han trobat que una de les imatges més demanades pels nens és la de les seves mascotes.

Per a Blanco, aquest projecte busca que els pacients “s'il·lusionin i vulguin adherir-se” al tractament. I és que quan van parlar amb els malalts van saber que ells mateixos intentaven cobrir la medicació amb tovalloles ja que algunes imatges són “desagradables”. “Ens han dit: per fi puc posar cara al meu company d'habitació”, ha manifestat. Per a Blanco és també molt important el fet que els pacients poden triar “per primer cop” una cosa dins de la seva estada a l'hospital.

En el disseny de les caixes han intervingut metges, treballadors socials, infermeres, psicooncòlogues, pacients i pares i mares de pacients, així com l'equip de seguretat i prevenció de l'hospital.

L'empresa Vecmedical ha estat la responsable del desenvolupament i la fabricació de les caixes, amb la col·laboració de la Fundació Anima. Entre els il·lustradors que han cedit imatges hi ha Mr. Wonderful (Laura de Luque), Chispum Studio (Javier Royo i Idoya García de Cortázar), Ignasi Blanch, KeilaElm, Pilarín Bayés, Eduard Bertran, @inyetbook, Manel&Marc, Josep Bel, Irene González i AFANOC. Els fotògrafs que han cedit les seves imatges han estat Toni Soriano, Marina Cano i Pere Soler.

Bona rebuda entre els pacients

Pilar Carretero fa un any que va saber que la seva filla tenia leucèmia. Des de llavors han d'anar a Val d'Hebron a fer el tractament i reconeix que al principi “impacta tot molt”, per això ha valorat positivament que es pugui “tapar tot una mica”. Ha reconegut que quan ja fa un any que segueixes el tractament, els infants estan més acostumats però veu molt positiu que qui s'ho trobi de nou pugui iniciar un tractament d'aquesta manera.

Un altre dels pacients que aquest dilluns ha pogut escollir una imatge per cobrir la seva medicació és el David, que fa 10 mesos que segueix un tractament per leucèmia. La seva mare, la Sílvia, ha explicat que hi ha dies que les bosses són taronges o que porten sang i veure-les “impacta”. “Si ell no ho veu és més fàcil tot”, ha reconegut. La Sílvia ha considerat que el petit gest de posar una imatge per cobrir la medicació “ho fa molt més amè” i permet “agilitzar” el procés.

El projecte no s'aturarà aquí ja que l'objectiu és passar a la resta de plantes de pediatria de Vall d'Hebron i arribar també a les d'adults. A més, es vol impulsar el projecte més enllà d'aquest centre hospitalari i que les capses es puguin adquirir per part d'altres hospitals en el marc del projecte solidari per recaptar fons per a la investigació contra la leucèmia infantil.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

angela herrera barcelona
1.

maravillosa la iniciativa el vall d Hebrom es un gran hospital he vivido muchas situaciones en este hospital y todas han sido con buen resultado.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article