Més del 83% dels llits d’UCI estan ocupats i alguns centres ja han començat a desprogramar activitat

Salut preveu acabar d'administrar la primera dosi de la vacuna a les residències aquesta setmana


L'ocupació a les UCI ja supera el 83% i més de la meitat dels llits els ocupen malalts de coronavirus. La resta, pacients amb altres patologies. Segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, alguns centres ja han començat a desprogramar activitat assistencial no relacionada amb la Covid-19 per alliberar professionals i que puguin dedicar-se a atendre els malalts crítics, que continuen creixent. Actualment, ha recordat Vergés, hi ha 2.383 persones ingressades per coronavirus en hospitals catalans, 470 persones d’elles a les UCI. “És molta gent”, ha admès Vergés.

“Estem per sobre els 18.000 casos setmanals, és moltíssim”, ha alertat la titular de Salut sobre l'evolució de l'epidèmia. Les dades epidemiològiques actuals no es veien des del mes d'octubre, ha remarcat, i la corba actual és “complicada”.

“Gairebé un 55% de les UCI estan plenes només de la Covid”, ha destacat Vergés, assegurant que és una dada superior al llindar de llits de crítics ocupats per pacients Covid-19 que permet mantenir l'activitat habituals als centres, fixada en 450. Per això, ha justificat, s'ha començat a desprogramar activitat, “sempre amb criteri clínic”, en àrees com Barcelona.

Tot i que no ha concretat per centres, la consellera ha assegurat que a partir dels 400-450 ingressats a l'UCI, els centres ja van implementant els seus plans. “Qualsevol cosa que es desprogrami depèn molt del ritme d'ingressos i disponibilitat”, ha puntualitzat. "Tenim 536 ventiladors ocupats de covid i no covid i 324 persones amb ventilació invasiva, superem el 83% d'ocupació a l'UCI", ha repetit Vergés. Ara mateix, ha dit, encara hi ha 533 llits que poden ser per a pacients Covid-19 disponibles.

Per la seva banda, el coordinador de la unitat covid-19, Jacobo Mendioroz, ha desvinculat el creixement de casos que s'està vivint de les trobades socials que s'hagin pogut celebrar durant Nadal. Mendioroz ha assegurat que hi ha hagut “un alt gran de conscienciació i autorresponsabilitat” i ha dit que no hi ha hagut “un augment exagerat” dels contagis. Amb tot, ha apuntat que de moment és “prematur” i que de cara a la setmana vinent es podrà començar a veure si hi ha hagut alguna afectació, encara que creu que l'impacte serà “difícil de distingir”.

Pla de vacunació

Pel que fa al pla de vacunació, Vergés ha destacat positivament que fins avui més de 68.300 persones a Catalunya ja han rebut la primera dosi de la vacuna de Pfizer. El temporal, ha reconegut, ha dificultat la vacunació prevista durant el cap de setmana passat, fet que ha causat “alguna reprogramació” per a aquesta setmana. D'altra banda, ha assenyalat que el temporal no ha afectat la nova remesa de dosis, que ha arribat la matinada passada, tal com es preveia. “No em consta cap problema”, ha dit Vergés.

Segons la consellera, s'ha assolit un “ritme de creuer” amb les vacunacions i per això preveuen completar l’administració de la primera dosi de la vacunació a les residències aquesta mateixa setmana, exceptuant aquelles vermelles en què hi ha brots que s'estan gestionant.

A més, la setmana vinent Salut ja començarà a administrar la segona dosi als residents que ja fa més de 21 dies que van rebre la primera dosi. “A partir d'aquí és quan podem posar la segona i haurem d'esperar 7-10 dies per haver generat immunitat”, ha matisat. “Cada cop som més a prop del final", ha assenyalat la consellera.

Pel que fa a l'arribada de la vacuna de Moderna, això no suposarà un canvi d'estratègia per a Salut. Vergés ha assegurat que la primera etapa de vacunació, que inclou residències i professionals sanitaris, s'hauria de poder completar amb les vacunes de Pfizer o si cal amb les de Moderna. Amb tot, ha recordat que qui comença amb una dosi ha de rebre la segona dosi de la mateixa vacuna, sigui la que sigui. “Tenim la informació que tenim, i és poca”, ha dit sobre les dosis de Moderna. Segons ha dit 5.800 dosis arribaran aquesta setmana a Catalunya, però Salut encara no coneix quin dia.

Pròrroga de les restriccions

Tant Vergés com Mendioroz han apuntat que encara és aviat per decidir si caldrà prorrogar les restriccions o no més enllà del dia 17 i s'han emplaçat a continuar avaluant l'evolució de les dades. Vergés ha assegurat que no s'ha descartat res, preguntada per un possible confinament total.

La consellera de Salut també ha insistit en la necessitat de reduir al màxim la feina presencial i ha apostat una vegada més pel teletreball per tal de disminuir la interacció social. En ser preguntada per si s'ha plantejat al govern espanyol algun canvi en la normativa per tal de fer-lo obligatori sempre que es pugui –a dia d'avui és una recomanació-, Vergés ha dit que se'ls ha fet aquesta petició en repetides ocasions i ha lamentat que no se'ls hagi fet cas. “La resposta sempre és no fer res, la resposta del govern espanyol a la gestió de l'epidèmia sempre és braços creuats”, ha criticat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article