Les dones són el 61% de les persones ateses per les entitats de l’àrea metropolitana

El Baròmetre del Tercer Sector també ha analitzat com ha afectat la Covid-19 a les entitats d'aquesta regió


Un 61% de les persones ateses per les entitats socials de l'àrea metropolitana de Barcelona són dones, segons el Baròmetre del Tercer Sector, que per primera vegada ha analitzat el perfil i l'activitat de les organitzacions socials d'aquesta regió. La dada posa en evidència que la pobresa i la desigualtat "s'acarnissen" amb les dones, segons ha afirmat Francina Alsina, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, organització que ha impulsat l'estudi, en col·laboració amb l'AMB.

El baròmetre, que enguany arriba a la seva sisena edició, també ha analitzat com la Covid-19 ha afectat les diverses entitats socials de l'àrea metropolitana, que atenen a unes 224.000 persones en total, i que representen el 7% de les entitats socials de tota Catalunya, tenint en compte que Barcelona ha estat exclosa d'aquest baròmetre per evitar un biaix en els resultats, segons han indicat els seus impulsors. Segons l'informe, l'arribada del coronavirus va trastocar profundament el funcionament de les entitats. Un exemple d’aquest impacte és el mes de març i la comparativa entre els anys 2019 i el 2020 quan les algunes organitzacions han informat que van atendre el doble de persones. Així, el baròmetre també destaca que tenint en compte la mida dels municipis, en els més petits hi ha hagut una tendència majoritària a reduir-se el nombre d'usuaris atesos, mentre que en els mitjans i grans ha augmentat.

Durant la presentació de l'informe, la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i l'AMB han volgut destacar la importància entre la col·laboració dels sectors públics i el tercer sector per tal d'aconseguir “l'objectiu comú” de millorar el benestar social de la ciutadania i dels més vulnerables, ha expressat Alsina. Des de l'AMB, Hector Santcovsky, director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic Social i Econòmic de l'ens, ha valorat com a “imprescindible” treballar en la coproducció de serveis i projectes entre les administracions i les entitats socials, i ha assegurat que l'AMB farà pressió per aconseguir les demandes del tercer sector.

Unes entitats amb anys de trajectòria

Entre d'altres, les dades del baròmetre, que s'han obtingut a través d'enquestes, grups focals i entrevistes, revelen que una gran majoria de les entitats de l'AMB tenen més trajectòria que les del conjunt de Catalunya, però en els últims anys s'han creat poques entitats. Per això, un dels reptes és “fomentar el dinamisme associatiu”, ha apuntat la Taula. Un altre aspecte a destacar són els principals àmbits d'intervenció de les entitats. En aquest sentit, l'educació en el lleure i els serveis educatius representen 28% i l'atenció psicosocial, un 24%.

Un altre factor que destaca el baròmetre és la baixa participació de les entitats en la presa de decisions: un 43% assegura que no s'ha realitzat cap activitat per fomentar la seva participació, tot i que el 30% de les entitats enquestades afirmen que sí que han format part en alguna de les fases de la coproducció de polítiques, activitats i serveis socials.

Quant al finançament de les entitats de l'àrea metropolitana, la Generalitat de Catalunya és l'administració que més finançament aporta a les entitats socials, prop d'un 70%. La segueixen els ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona que contribueixen amb un 25% del finançament. El baròmetre també revela que el tercer sector és generador d'ocupació perquè més del 80% de les entitats destinen una part del finançament públic a la contractació de persones, tot i que recorden que és una contractació “inestable” vinculada a projectes finalistes i amb retards en els cobraments. Aquesta situació “no ajuda a estabilitzar ni el sector ni a les persones treballadores”, recull l'informe, del qual també es desprèn que la Generalitat és l'administració que genera més deute a les entitats socials. En aquest sentit, Francina Alsina ha demanat impulsar la Llei del Tercer Sector, una regulació que permetria més “estabilitat econòmica i jurídica”.

Pel que fa al volum d'ocupació que generen les entitats, les que tenen personal contractat representen un 75% del total. D'altra banda, gairebé més de la meitat de les entitats enquestades compten entre 7 i 50 persones voluntàries i prop del 30% amb més de 50 persones voluntàries. La mitjana de persones voluntàries a les entitats socials de l'àrea metropolitana és de 17.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article