La Fundació Josep Carreras estrena llibre i documental amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil

‘Els bebès també tenen leucèmia’ és un documental que explica el dia a dia de set mares que viuen el diagnòstic i la malaltia dels seus fills


Amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil que se celebra aquest dilluns, la Fundació Josep Carreras llança una iniciativa per donar veu a la leucèmia, el càncer infantil més freqüent, i, específicament, aquella que afecta els més petits: els bebès. Per això, la Fundació presenta, mitjançant dues accions, ‘Els bebès també tenen leucèmia’.

La iniciativa inclou, d’una banda, un conte infantil il·lustrat, El bebè forçut, que explica la història del petit Gabriel, un nen d’un any que pateix leucèmia, i la seva mare, l’Almira. El llibre està il·lustrat per la val·lisoletana Cinta Arribas. “És una aventura que va començar quan no tocava, però que va canviar la vida d’aquest bebè forçut i la dels seus pares. Esperem poder contribuir a transmetre ni que sigui una mil·lèsima de l’alegria, l’honestedat, la fortalesa i la valentia del bebè forçut i de tots els petits imparables que són als nostres hospitals”, expliquen els autors.

El conte es vendrà juntament amb un quadern d’activitats a través de la botiga solidària de la Fundació Josep Carreras, i també s’enviarà com a regal als serveis d’oncohematologia infantil de tots els hospitals espanyols. Tots els beneficis del llibre es destinaran íntegrament als projectes de recerca de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

Amb el mateix títol de la iniciativa, la Fundació explora per mitjà d’un documental les vivències, les pors i les emocions que envolten unes mares i els seus petits que han de fer front a un diagnòstic de leucèmia. En aquest documental, les protagonistes parlen de com encaren els ingressos, les diferències respecte a com el nen assimila l’aïllament quan es tracta d’un bebè, com s’entretenen, com ho viuen els pares i elles com a mares, els temes d’alimentació, els processos normals d’un bebè, entre altres.

La necessitat de seguir investigant

“La recerca ho és tot. Sense recerca no hi ha curació. Nosaltres hem tingut la sort de tenir disponible un tractament que fa quatre o cinc anys no existia. La recerca és fonamental”, explica en un moment del documental la Meri, mare de la Lucía, de quatre anys.

Tot i els avenços, la Fundació Carreras recorda encara dos de cada deu infants no superen la malaltia i, en alguns subtipus, especialment els dels menors d’un any, el pronòstic és “infaust”. Per això, els fons que s’obtinguin de la venda del conte El bebè forçut aniran destinats a tres projectes de recerca sobre leucèmies infantils liderats per investigadors de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

En concret, per a la investigació del doctor Pablo Menéndez, que centra la seva recerca en alguns subtipus de leucèmies molt poc freqüents. En concret, la leucèmia limfoblàstica aguda pro B del lactant amb translocació t(4;11) (MLL-AF4+), que afecta menys de deu infants cada any a l’Estat espanyol i la majoria són bebès lactants. És un diagnòstic molt complicat i fatal per a la majoria. El doctor Menéndez és un dels pocs investigadors del món a centrar el seu treball en aquest subtipus de leucèmia.

També es destinaran a ajudar a la recerca de la doctora Biola M. Javierre, que centra la seva recerca a buscar dianes terapèutiques, nous “llocs” pels quals atacar la leucèmia limfoblàstica aguda infantil, la més comuna en els infants. Es dedica a analitzar el genoma d’aquests nens per revelar nous gens associats a la malaltia mitjançant una metodologia innovadora i experimental. És una de les científiques més prometedores de l’Estat i va ser guardonada entre les 15 científiques mundials més prometedores per la beca L’Oréal – UNESCO For Women in Science.

A més, també es premiarà la investigació de la doctora Laura Belve, que és immunòloga i s’ha incorporat recentment a l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras per dur a terme un projecte sobre leucèmia mielomonocítica juvenil, un tipus de càncer de la sang rar que es diagnostica a entre cinc i deu infants cada any a l’Estat. La majoria són menors de dos anys. Es tracta d’un tipus de leucèmia per a la qual hi ha un protocol de tractament des de fa menys de cinc anys. La doctora Belver pretén localitzar noves alteracions genètiques d’aquesta leucèmia que ajudin a saber què està passant i estratificar millor els pacients.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article