El TSCAT condemna els atacs “injustos” contra les oficines de serveis socials

L’organisme assegura que el sistema està saturat i urgeix una nova cartera de serveis i prestacions


Darrerament, les oficines de Serveis Socials i Oficines d’Habitatge han rebut atacs de determinats col·lectius. El Col·legi Oficial del Treball Social de Catalunya (TSCAT) ha expressat el seu rebuig a aquestes accions i ha donat suport a les professionals que fan atenció directa. A més, l’organisme considera “urgent” complir la Llei de Serveis Socials i que es faci una nova cartera de serveis i prestacions socials.

La situació de crisi actual ha fet que la pobresa i la desigualtat hagi augmentat entre la ciutadania. "Les treballadores socials de Catalunya, sostenen, en primera persona, les conseqüències d’aquesta crisi, en tant que és la seva tasca prevenir i donar suport a l’emergència. Treballen sota pressió, immerses en una situació de col·lapse que està impedint afrontar les necessitats socials”, alerta el TSCAT en un comunicat.

A més, l’organisme reconeix que existeix un excés de burocràcia  en els serveis socials i que aquests atenen encàrrecs que provenen d’altres sistemes “que no donen resposta i que no corresponen a Serveis Socials Bàsics, com la gestió de l’Ingrés Mínim Vital o la Renda Garantida”. El TSCAT explica que en situacions de crisi s’accentua la tendència a delegar competències al sistema de Serveis Socials que no li són pròpies, com un ‘’cotxe escombra’’ que recull el que no gestiona la resta de serveis.

Així, l’ús del temps de les treballadores socials, sector clarament feminitzat, està més destinat a resoldre tràmits i intentar solucionar els problemes a curt termini que no pas a la prevenció i l’acompanyament de les persones en situació de risc d’exclusió.

Per aquest motiu, el TSCAT considera “urgent” complir la Llei de Serveis Socials i que es faci una nova cartera de serveis i prestacions socials. “En lloc de l’estat del benestar, anem cap a l’estat del malestar”, adverteixen.

Aquest malestar general ha provocat els atacs als centres de Serveis Socials i Oficines d’Habitatge. “Les treballadores que estan patint aquestes actuacions de menyspreu no són les responsables d’aquest malestar”.

Des del TSCAT, l’any 2017, es va realitzar un dictamen en el que ja s’alertava, a la Generalitat i als municipis, de la situació en que es trobaven el serveis socials i s’augurava que aquesta situació podria passar si no es prenien una sèrie de mesures. En aquesta línia, i per fer front a la crisi econòmica el TSCAT considera que són necessaris “canvis estructurals i anar més enllà de la moderna beneficència”.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article