Com prevenir la fragilitat de la gent gran? Vida activa, bona alimentació, revisar la medicació i avaluar necessitats socials

Un estudi impulsat per la CAMFiC demostra els beneficis d’una intervenció interdisciplinària diferent de la convencional


Una intervenció centrada en l'activitat física, els consells sobre la dieta mediterrània, la revisió de la polimedicació i l'avaluació de les necessitats socials pot evitar o revertir la progressió de les persones grans no fràgils a un estat de fragilitat.

A més, aquesta actuació millora la seva capacitat funcional i cognitiva i redueix l'ús de recursos sociosanitaris. Aquests són els resultats que mostra un estudi de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) fet abans de la pandèmia en què hi van participar 200 persones majors de 80 anys i eren usuàries d'un centre d'atenció primària urbà.

Entre els majors de 65 anys, la fragilitat té una prevalença del 27% a l'Estat espanyol i la pre-fragilitat del 50,9%. Ambdues situacions augmenten amb l'edat i són més freqüents en dones.

La mitjana d'edat dels participants en l'estudi va ser de 84,5 anys i el 64,5% van ser dones. Es van fer dos grups aleatòriament: un va rebre el tractament habitual que es dona als CAP i l'altre va participar en una intervenció interdisciplinària i multifactorial durant sis mesos.

En aquest darrer cas, es va fer un programa d'exercici físic de nou sessions dirigit per una metgessa i una infermera de familiar i comunitària, amb instruccions i recomanacions per fer exercicis a la llar, com caminar tres o més dies entre mitja i una hora. Es va organitzar també una sessió de grup sobre dieta mediterrània i assessorament individual sobre canvis nutricionals. A més, es va valorar la prescripció inadequada de les persones participants del grup intervenció amb polifarmàcia. Finalment, es va fer una revisió de les condicions personals i de la llar, així com de les necessitats de suport per part de la treballadora social.

Els dos grups es van valorar a l'any i la fragilitat va ser menor al grup intervenció. L'estudi revela que ser dona i vídua s'associa a un major risc de progressió de la fragilitat. Es va observar també que un 14,1% dels participants del grup intervenció van passar de ser considerats pre-fràgils a no complir cap criteri de fragilitat, situant-se en la robustesa. En canvi, en el grup control es va donar aquest fet en un 1,1% dels casos.

Entre les persones del grup intervenció va millorar també l'estat funcional i nutricional, l'adherència a la dieta mediterrània, la qualitat de vida i la mobilitat.

"Aquesta intervenció és fàcilment transferible a la pràctica clínica i l’evidència dels seus efectes beneficiosos, a curt i llarg termini, per a persones fràgils i ancians aconsellen la seva priorització en l’àmbit de l’atenció primària com a estratègia per a un envelliment saludable i la reducció de riscos", ha afirmat la metgessa de la CAMFiC Laia Gené.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article