Les administracions públiques han d’assegurar a partir d’ara l’accessibilitat de les seves aplicacions mòbils

El COCARMI denuncia que la manca d’accessibilitat és el principal obstacle a què han de fer front les persones amb discapacitat


El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) insta les administracions públiques que facin seu el nou marc legal que obliga que, des d’aquest dimecres, tots els llocs web i aplicacions mòbils públics compleixin amb els requisits d'accessibilitat universal perquè les persones amb discapacitat puguin accedir als seus continguts en igualtat de condicions.

Aquesta obligació es deriva del Reial Decret 1112/2018 sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic, segons el qual, des de setembre de 2019, és obligatori que les pàgines web incloguin espais accessibles per presentar sol·licituds d'informació i queixes; des de setembre de 2020, les pàgines web publicades han de ser accessibles; i des de dimecres 23 de juny ho han de ser també les aplicacions mòbils.

El COCARMI denuncia que la manca d'accessibilitat és el principal obstacle a què han de fer front les persones amb discapacitat o problemes de salut mental per exercir els seus drets en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania. La situació viscuda aquest últim any, asseguren, n’és un clar exemple: davant la situació de confinament, d'aïllament social i la necessitat d'establir canals de comunicació que facilitessin el ràpid accés a la informació per part de la ciutadania, cap de les noves pàgines web i aplicacions que es van crear per pal·liar-ne els efectes era accessible universalment. Tot i que el Comitè té present les presses per fer-les i que es prioritzés la salut i la urgència, de nou, les persones amb discapacitat o problemes de salut mental van veure vulnerat el seu dret d'accés a la salut per les barreres a la informació i la comunicació.

De fet, l'aplicació de criteris d'accessibilitat universal, ara obligatoris, faciliten l'ús de la tecnologia tant a les persones amb discapacitat com a les persones grans, entre altres col·lectius. Per això, “l'accessibilitat és una veritable oportunitat d'inclusió per a tothom”, explica el president del COCARMI, Antonio Guillén, i reitera “la total disponibilitat de les nostres entitats per assessorar als desenvolupadors d'aplicacions sobre les solucions i mesures que necessita el nostre col·lectiu per garantir l'accés a la tecnologia”.

Entre altres aspectes, i per garantir-ne la qualitat, les aplicacions han de ser compatibles amb eines de suport com lectors de pantalla, descripció d'imatges i textos alternatius, tenir sistemes de modulació de contrast, llum i mida de la lletra, conversors bidireccionals de textos i àudio o audiodescripció per a persones cegues o amb discapacitat visual. També han d'incloure, per a les persones sordes, subtitulat de contingut audiovisual, videointerpretació en llengua de signes o possibilitat de fer videotrucades per fer lectura labial o sistema de text alternatiu a la veu. Així mateix, s'ha de poder preveure els continguts en lectura fàcil per facilitar l'accés a les persones amb discapacitat intel·lectual.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article