Un 47,1% de les dones autònomes destaquen la conciliació com la principal dificultat a l’hora d’emprendre

Segons PIMEC, les dones representen un 35,8% dels afiliats al règim de treballadors autònoms, un percentatge “estancat” des de 2015

Segons PIMEC,


Un 47,1% de les dones autònomes destaquen la conciliació personal i familiar com la principal dificultat a l'hora d'emprendre, segons l'estudi 'Dona i autoocupació a Espanya. Perspectiva de gènere i mesures per a la seva incorporació' elaborat per PIMEC. Davant aquesta situació, la patronal ha proposat una reordenació de la jornada laboral, fomentar la corresponsabilitat en l'àmbit domèstic i garantir la gratuïtat de l'educació entre 0 i 3 anys, entre altres. Les dones representen actualment un 35,8% dels afiliats al règim de treballadors autònoms. Aquest percentatge va registrar avenços “significatius” entre l'any 2000 (30,2%) i 2010 (33,9%) i entre el 2010 (33,9%) i 2015 (35,2%), però s'ha mantingut “estancat” des d'aquest any.

La majoria de les dones destaquen els problemes relacionats amb la conciliació personal i familiar com la principal dificultat a l'hora d'emprendre. Un 28,8% subratlla també les dificultats socials per al rol emprenedor de les dones; un 22,1% les associades al sector o al tipus d'activitat desenvolupat, i un 19,2% en l'accés al finançament. En aquest sentit, un 21,2% de les dones creuen que no tenen dificultats per exercir la seva professió pel fet de ser dones.

Per altra banda, un 53,4% de les dones veuen diferències en el desenvolupament de la seva activitat amb relació amb el col·lectiu masculí per aspectes relacionats amb la conciliació. Un 33% detecta diferències amb relació al reconeixement social, un 25,2% en matèria de bretxa econòmica i un 23,3% en la promoció professional. Un 21,4% de dones no veu diferència respecte als homes en el desenvolupament de la seva activitat.

Davant aquesta situació, la patronal proposa ampliar la durada de la bonificació per cuidar a un menor de dotze anys o a un familiar de fins a segon grau amb dependència o discapacitat fins als 24 mesos. Així mateix, planteja una durada més llarga de la tarifa plana de la quota d'autònoms per a les dones emprenedores, donar visibilitat a les dones referents en el món de l'empresa i garantir una xarxa d'infraestructures de serveis d'atenció a menors i persones grans dependents.

Altres propostes de la patronal consisteixen a garantir la gratuïtat de l'educació dels 0 als 3 anys, portar a terme una avaluació de l'eficàcia i eficiència de les mesures utilitzades en l'àmbit de la conciliació i impulsar polítiques per conciliar la vida personal, laboral i familiar per a tota la població activa, entre altres.

El desembre de 2020 hi havia a Espanya 1,2 milions de dones donades d'alta en el règim especial d'autònoms. L'any 2000, les dones representaven el 30,2% del col·lectiu de persones inscrites, un percentatge que ha anat creixent progressivament fins a situar-se en el 35,8% el 2020.

La pandèmia també ha afectat els negocis de les dones emprenedores. De fet, les restriccions han provocat un descens de les vendes en dues de cada tres empreses i la reducció pràcticament de la meitat de la plantilla. Tot i això, el 44,1% de les dones asseguren que no han modificat l'activitat que desenvolupen i que han seguit operant per als mateixos mercats i clients.

En qualsevol cas, una de cada quatre empreses ha ampliat el ventall de productes i serveis i un 15,7% ha modificat els canals de comercialització. Més de la meitat han aprofitat el recurs de la digitalització per augmentar el teletreball i, una de cada quatre, per adaptar la comercialització. En l'àmbit personal, els efectes de la pandèmia es concentren en la distribució horària de la jornada de feina i, en menor mesura, en la distribució de càrregues familiars.

Les dones autònomes representen actualment prop del 14% de les afiliades als règims de la Seguretat Social. En aquest cas, PIMEC alerta d'una diferència “fonamental” en comparació amb el col·lectiu masculí, amb un pes superior al 20%.

El 85,2% de les dones autònomes desenvolupa la seva activitat en el sector serveis; el 6,8% en el sector agrari; el 5% en la indústria i el 3% en la construcció. Tot i això, l'augment percentual acumulat més pronunciat s'observa en el sector de la construcció, amb un creixement del 14% des de 2015.

Per altra banda, la comunitat autònoma amb un nombre més elevat de dones afiliades al règim d'autònoms és Catalunya, amb una quota del 17,3% i 192.012 dones. A aquesta li segueix Andalusia (16,2%), la Comunitat de Madrid (12,5%) i el País Valencià (11,3%).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article